Zákaz vycházení v ČR? Tak to bude od pátku s volným pohybem!

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

17. prosince 2020 12:20 | Aktualizováno: 17. prosince 2020 22:02

Česko zažívá poslední hodiny ve třetím stupni systému PES, od zítra už budou zase platit přísnější restrikce, které se týkají i možnosti se volně pohybovat na veřejnosti. Co bude lidem v následujících dnech dovoleno?

Zítra začnou v Česku opět platit přísnější opatření proti šíření koronaviru, země se totiž přesune do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Co to pro nás bude konkrétně znamenat?

Od pátku mimo jiné bude znovu v platnosti zákaz nočního vycházení mezi 23. a 5. hodinou. Na dnešní tiskové konferenci vlády však ministr zdravotnictví Jan Blatný potvrdil, že v nadcházejících dnech počítá přinejmenším s jednou výjimkou.

Kabinet umožní o Štědrém dni věřícím účastnit se půlnočních mší, o záležitosti diskutoval s pražským arcibiskupstvím. Občany, kteří se na půlnoční mše vydají, vyzval k užití roušky či respirátoru.

Úlevu ze zákazu nočního vycházení naopak vláda nepřijala pro silvestrovské oslavy. Blatný zmínil, že nejde o duchovní potřebu. Na druhou stranu je podle ministra možné přelom roku oslavit za dodržování vládou přijatých opatření.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR Jan Blatný Lidé