Kdy se otevřou obchody a restaurace? Lidé jsou v napětí, rozhodnutí padne v neděli!

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

28. listopadu 2020 11:33

Od pondělí by život v Česku mohl opět nabrat na obrátkách, mluví se totiž o možném rozvolnění některých opatření. Řada lidí by ocenila, kdyby se pár týdnů před Vánoci otevřely obchody. Kdy bude rozhodnuto?

Vláda před několika dny oznámila, že se tentokrát mimořádně sejde již v neděli, aby rozhodla o dalším pokračování opatření proti šíření koronaviru. Všeobecný optimismus z počátku týdne už ale nepanuje, i když skóre v systému PES zůstává na 57 bodech, šestý den se tak drží v prostředním z pěti stupňů pohotovosti.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ovšem na páteční tiskové konferenci vysvětlil, že celostátní rizikové skóre zkresluje velmi dobrá situace v hlavním městě. Praha se 42 body je u spodní hranice třetího z pěti stupňů epidemické pohotovosti.

Aktuálně má Česko od pondělí vládou nařízená opatření podle čtvrtého, tedy druhého nejvyššího stupně rizika. Případné další rozvolňování, o kterém bude mimořádné víkendové jednání vlády, by se týkalo například otevření obchodů či restaurací.

I kvůli nejasnostem ohledně uvolnění restrikcí přibývá případů vzdoru proti vládě. Ve čtvrtek i v pátek se kupříkladu navzdory zákazu otevřela jedna restaurace v Praze. Na místě zasahovala policie.

Témata: Obchody Restaurace Vláda ČR Lidé Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)