Nouzový stav je na spadnutí! Budou v tomto týdnu volby?

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

29. září 2020 10:06

Co bude znamenat případné znovuzavedení nouzového stavu? Občané se pochopitelně ptají, zdali se v tomto týdnu uskuteční podle plánu volby. Ministr vnitra Jan Hamáček naznačil, že tomu nic nebrání.

Jen pár dní úřaduje nový ministr zdravotnictví Roman Prymula, už ale stihl navrhnout opětovné zavedení nouzového stavu. Vláda by se jím měla zabývat ve středu, premiér Andrej Babiš i ministr vnitra Jan Hamáček už naznačili, že budou pro.

V Česku se přitom v tomto týdnu mají konat krajské a senátní volby, a tak se začalo spekulovat o jejich možném zrušení. Ústavní zákon však hovoří pouze o možnosti odložení voleb, respektive prodloužení volebního období o šest měsíců.

Přímo na sociální síti na to upozornil sám předseda sociální demokracie. „Volby nelze rušit, pouze za nouzového stavu odsunout maximálně o šest měsíců zákonem, na kterém se shodnou obě komory parlamentu,“ uvedl Hamáček na twitteru.

Vzápětí v reakci na jeden z komentářů místopředseda vlády dodal, že odložení voleb kabinet „nemá v úmyslu“. Senátory a krajské zastupitele si mají občané volit v pátek a sobotu.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR Jan Hamáček