Nouzový stav: Takhle to s ním bylo na jaře!

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

22. září 2020 9:29

V posledních dnech se opět začíná spekulovat o možnosti vyhlášení nouzového stavu, třeba nový ministr zdravotnictví Roman Prymula by to zvažoval. Připomeňme si, co přinesl na jaře během první vlny koronavirové epidemie.

Nouzový stav byl tehdy vyhlášení ve čtvrtek 12. března od 14 hodin na celém území České republiky, původně na 30 dní. Platil kupříkladu zákaz veřejných i soukromých akcí a zákaz vstupu veřejnosti do sportovních a kulturních zařízení.

Od soboty 14. března byl zakázán provoz restaurací a některých obchodů, který vydržel v platnosti do 1. dubna. Do konce měsíce došlo také k uzavření hranic a několika obcí na Olomoucku. Byl také vyhlášen zákaz vycházení bez ochrany obličeje a nakupování v obchodech lidem mladším 65 let mezi 8. a 10. hodinou.

Od 24. března do 23. dubna platil zákaz pobývat na veřejnosti v počtu více než dvou osob. V úterý 7. dubna byl nouzový stav poprvé prodloužen, a to do 30. dubna. Pak už následovalo postupné rozvolňování opatření.

Lidem bylo následně umožněno vycestovat do zahraničí, ačkoliv po návratu bylo nutné podstoupit test, nebo jít do karantény. Naposledy se nouzový stav prodlužoval 28. dubna, definitivně pak skončil 17. května.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR