Jela bez roušky, průvodčí vlak zastavil a zavolal policii! Pokuta činila téměř 5 tisíc!

Cestující dostala od Českých drah pokutu ve výši 4600 korun.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

15. září 2020 14:14

Povinnost nošení roušek někteří lidé nedodržují. Svědčí o tom příběh cestující, která si odmítla zakrýt ústa a nos ve vlaku Českých drah. Nakonec museli do vozu vstoupit policisté, žena odešla s několikatisícovou pokutou.

V jedné z facebookových skupin se o čerstvý zážitek z vlaku podělila jistá Martina. „Jela jsem bez roušky a kupovali si u asi třicetiletého průvodčího lístek. Začal mít řeči, že jsem bez roušky. Sdělila jsem mu, že mám astma a rouška mi způsobuje značné zdravotní problémy a apnoe. Chvíli jsme debatovali, že mě může vykázat z vlaku, zavolat policajty a že on by ji také raději neměl, že nosit ji nemusí jen děti a s diagnózou na hlavu,“ uvedla.

Vlak na cestě z Židlochovic do Brna následně zastavil v Modřicích, kde dlouho stál. Do vlaku následně nastoupili dva městští a dva státní policisté. „Vystoupila jsem z vlaku, jeden státní mi řekl, že jsem porušila zákon. Ohradila jsem se, že zákon jsem rozhodně neporušila, že pan premiér řekl v televizi, že nošení roušek není povinné, ale dobrovolné,“ konstatovala cestující.

„Jasně jsem sdělila, že mi (rouška) způsobuje zdravotní problémy a to, že je průvodčí zavolal a zdržel tím vlak o 20 minut, je jeho rozhodnutí,“ dodala žena v prvním příspěvku s tím, že od průvodčího dostala za neoprávněné zastavení vlaku a osmnáctiminutové zdržení pokutu ve výši 4600 korun.

Později zveřejnila v jiné skupině ještě další příspěvek, kterým doložila pravdivost svých tvrzení. Doprovodila jej fotografií dokladu o udělení pokuty ve zmíněné výši, na snímku je dokonce uvedeno její jméno.

„Byla ke mně směřována prosba o doložení mnou zveřejněného příběhu o pokutě za roušku ve vlaku, kdy na mě průvodčí zavolal policii a následně naúčtoval pokutu za neoprávněné zastavení vlaku. Je prý hodně těch, co tomu nechtějí věřit. Nedivím se, ani já bych nevěřila,“ dodala paní Martina.

Smluvní přepravní podmínky Českých drah opravdu hovoří o tom, že pokud cestující způsobí mimořádné zastavení nebo zdržení vlaku, které nebylo předem povoleno, zaplatí každý, kdo zpoždění způsobil nebo zavinil, přirážku 1000 korun. Za každou minutu zpoždění pak zmíněná cestující zaplatila dalších 200 korun.

Témata: Vlaky Zdravotnické roušky České Dráhy