Strach o královnu! Vláda chce Alžbětu II. evakuovat!

Královna Alžběta II.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

3. února 2019 11:43

Dvaadevadesátiletá královna Alžběta může na konci března opustit Buckinghamský palác. Dnes o tom informují mnohá britská média. Chystá snad přepustit trůn princi Charlesovi, nebo jeho synovi Williamovi?

Britové údajně oprášili plány z dob studené války, které se týkají přesunu královské rodiny z Londýna, pokud by v Londýně propukly nepokoje. Těch se obávají v souvislosti s brexitem, který se má odehrát na konci března. V neděli o tom informovala britská média.

„Tyto pohotovostní evakuační plány existují od dob studené války. Teď mají být znovu adaptovány pro případ tvrdého brexitu,“ cituje deník Sunday Times nejmenovaný zdroj z blízkosti britské vlády. Královnu Alžbětu i další členy královské rodiny by v tom případě odvezli z Londýna.

Konzervativní poslanec a známý příznivec brexitu Jacob Rees-Mogg ale tvrdí, že jde o zcela zbytečnou paniku. Připomíná, že členové královské rodiny Londýn neopustili ani během bombardování britské metropole během druhé světové války.

„Pokud by nastaly v Londýně problémy, královskou rodinu by dozajista odvezly pryč z těchto klíčových míst,“ řekl Sunday Times Dail Davies, který dříve zodpovídal za bezpečnost královské rodiny.

Ač to nebývá ve Velké Británii zvykem, královna Alžběta ve svém tradičním lednovém projevu k občanům vyzvala politiky, aby dosáhli dohody ohledně finální podoby brexitu. Zatím se však v britském parlamentu nepodařilo najít shodu.

Témata: Královna Alžběta II. královská rodina (gbr) Brexit Velká Británie