Drama v Rzeszowě: Muž se polil benzínem a zapálil. Je těžce zraněn

Výbuch, oheň

Autor: stars24.cz, ČTK

7. listopadu 2017 19:21

Asi čtyřicetiletý muž se dnes před okresním soudem ve městě Rzeszów na jihovýchodě Polska polil benzinem a zapálil. Podle lékařů má popálených 90 procent těla, uvedl server Onet.pl. Bližší podrobnosti o případu dosud nejsou známy, podle prokuratury šlo nejspíše o pokus o sebevraždu, ale konkrétní motivy nejsou známé. "Nechce se mi žít," říkal podle rozhlasové stanice RMF muž policistům.

Policejní mluvčí poté, co policisté vyslechli mužovy příbuzné a sousedy, řekla novinářům, že motivy činu byly "výlučně osobní" a "neměly nic společného s politikou". Muž byl delší dobu nezaměstnaný a měl finanční problémy.

Policisté střežící soudní budovu dostali podle mluvčí soudu Alicje Kuroňové krátce po poledni upozornění, že nedaleko hoří člověk. Policisté se mu pak snažili pomoci před příjezdem záchranářů.

Očití svědci listu Gazeta Wyborcza řekli, že si nejprve mysleli, že někdo pálí listí či pneumatiky. "Až za chvíli jsme uslyšeli křik a viděli, že hoří člověk. Nejpravděpodobněji vyšel z budovy soudu," uvedli dva nejmenovaní muži, kteří pracovali na nedaleké zahrádce. "Byla jsem u soudu a z okna jsem viděla, že asi 50 metrů od budovy hasiči hasí oheň," líčila advokátní koncipientka Aleksandra Zamojská, podle níž muž asi vyšel ze soudní budovy, odhodil jakési dokumenty a zapálil se. "Ve chvíli, kdy přiběhli policisté, nebylo jasné ani to, zda obětí je muž, anebo žena, ani jak je ta osoba stará - tak vážná byla zranění," vylíčil prokurátor Dominik Miś.

Polská média věnovala v minulých dnech značnou pozornost případu z Varšavy, kde se 19. října před Palácem kultury na protest proti politice současné konzervativní vlády pokusil upálit čtyřiapadesátiletý muž. Po deseti dnech v kritickém stavu zemřel. V pondělí se na jeho počest ve Varšavě odehrála demonstrace, které se zúčastnilo asi tisíc lidí.

Gazeta Wyborcza dnes připomněla další čtyři podobné případy z let 2011 až 2013, a to včetně bývalého policisty, který se zapálil pod kanceláří tehdejšího premiéra Donalda Tuska, ale strážci úřadu vlády ho uhasili a zachránili mu život. To odborář, který se na stejném místě zapálil při protivládní demonstraci v roce 2013, zemřel po osmi dnech. V samém Rzeszowě se v roce 2012 pokusila upálit devětapadesátiletá žena, nespokojená s tím, že policie nevyhověla její žádosti o zásah.

Témata: Polsko sebevražda