Převrat v Česku? Hrozí vleklá politická krize, podobná roku 1948!

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí

Autor: stars24.cz, ČTK

2. listopadu 2017 10:35

Česká republika kráčí vstříc vleklé politické krizi, která by se s ohledem na klíčovou roli prezidenta mohla trochu podobat komunistickému puči v Československu v únoru roku 1948.

K vývoji kolem formování nové vlády po volbách do Sněmovny, které s náskokem vyhrálo hnutí ANO, to dnes napsal slovenský list Sme.

Šéf ANO Andrej Babiš, kterého prezident Miloš Zeman v úterý pověřil sestavením nové vlády, by podle listu mohl zůstat premiérem bez vyslovení důvěry Sněmovnou teoreticky i čtyři roky. Deník připomněl, že hlava státu slíbila Babišovi i druhý pokus o sestavení vlády, pokud by mu první nevyšel a že po třech neúspěšných pokusech vlády o získání důvěry prezident nemusí, ale pouze může rozpustit Sněmovnu.

"Pokud suverénní vítěz nesloží koaliční většinu nebo nevyjedná toleranci pro menšinovou vládu, tak opakování voleb je jediným řešením v každé slušné demokracii. Hnát voliče k urnám po například půl roce, nepochybně není bůhvíco," napsal list. Dodal, že vládnutí v menšině bez důvěry parlamentu má čistě politologicky nejblíže k něčemu jako je převrat.

Témata: Vláda ČR Andrej Babiš Slovensko