Krejčíř si stěžuje na vězení: Sebrali mi počítač, matrace je špatná a nutí mě jíst africké jídlo!

Radovan Krejčíř, foto: Lisa Skinner

Autor: ČTK, stars24.cz

12. července 2018 21:48

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř podal několik stížností jihoafrickým úřadům. Prý se ho snaží zabít tím, jaké podmínky mu vytvořily ve věznici.

Krejčíř je v JAR vězněn od roku 2013. V roce 2016 byl odsouzen k 35 letům vězení za pokus o vraždu, únos, mučení a obchod s drogami. 

Server The South African dnes napsal, že Krejčíř si nově stěžuje, že mu byl zabaven počítač a nemůže se Skypem spojit s rodinou. Krejčíř také tvrdí, že žije v cele o ploše 3,9 metru čtverečních, což neodpovídá mezinárodně uznávanému minimu 5,5 metru čtverečních.

"Drží mne ve zvířecích podmínkách, žádná lidská bytost si nezaslouží být zavřena v kleci," citoval Krejčíře server Times Select.

Na lůžku prý má nekvalitní matraci, z níž ho bolí záda, a nesnáší africké jídlo, které mu dávají. 

"Přestože jsem Východoevropan, jsem nucen jíst jídlo, které je vždy studené a většinou určené pro lidi zvyklé na africkou stravu... Nemám náležitou zdravotní péči pro své četné zdravotní problémy, mezi nimiž jsou potíže dýchacího a pohlavního ústrojí a také nález na kůži, který nebyl diagnostikován," citovaly jihoafrické servery z Krejčířových stížností.

Letos jihoafrický soud rozhodl, že Krejčíř může být Česku předán, ovšem konečné slovo o případném vydání bude mít jihoafrický ministr spravedlnosti Michael Masutha.

Témata: Radovan Krejčíř jihoafrická republika domácí vězení