WHO účtuje s covidovou pandemií, zrušila globální stav nouze

Světová zdravotnická organizace

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

5. května 2023 17:10

Světová zdravotnická organizace (WHO) po více než třech letech zrušila globální stav nouze zavedený kvůli pandemii covidu-19. Informovala o tom agentura Reuters.

Onemocnění covid-19 již nadále nepředstavuje globální stav zdravotní nouze, uvedla v pátek WHO. Jde o významný krok ke konci pandemie, která má na svědomí téměř sedm milionů lidských životů a narušila celosvětovou ekonomiku.

Krizový výbor WHO před více než třemi lety, 30. ledna 2020, oznámil, že covid-19 představuje celosvětové riziko a vyhlásil nejvyšší stupeň pohotovosti. Ten sám o sobě nemá žádný konkrétní vliv, protože jednotlivé země si boj proti covidu řídily samy, pomohl ale zaměřit mezinárodní pozornost na konkrétní hrozbu a posílit spolupráci v oblasti vývoji léků a vakcín.

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus nyní upozornil, že konec nouzového stavu neznamená, že covid-19 nadále nepředstavuje globální zdravotní hrozbu. Dodal, že i když stav nouze pominul, nemoc s námi zůstává nadále.

"Covid změnil svět a změnil i nás. Pokud se vrátíme k tomu, co bylo před covidem-19, nepoučíme se a zklameme naše budoucí generace," dodal Ghebreyesus.

Údaje WHO ukazují, že míra úmrtnosti výrazně zpomalila. Zatímco v době nejvyšší krize, v lednu roku 2021, na covid umíralo 100 000 lidí týdně, v dubnu letošního roku to bylo zhruba 3 500 úmrtí za týden.

Ukončení nouzového stavu by mohlo znamenat, že mezinárodní spolupráce v boji proti covidu a úsilí o jeho financování se postupně utlumí. V řadě regionů, kde nemoc již ustoupila, k tomu ale už došlo.

Například prezident Spojených států Joe Biden už loni prohlásil, že pandemie covidu skončila. Podobně jako řada dalších zemí proto USA zrušily nouzový stav, což mimo jiné znamená, že přestaly hradit vakcíny proti nemoci.

Témata: WHO (Světová zdravotnická organizace) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)