WHO upozorňuje: S covidem se musíme naučit žít. Nové varianty obchází imunitu

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

27. dubna 2023 11:20

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu uvedla, že počet úmrtí na covid-19 klesl od začátku roku o 95 procent. Přesto v populaci nemoc stále cirkuluje a země se budou muset naučit s ní žít.

Podle WHO bude covid-19 v populaci přetrvávat a země se budou muset naučit, jak zvládat jeho následky, včetně takzvaného dlouhého covidu, tedy dlouhodobých negativních účinků na zdraví pacientů.

"Jsme velmi povzbuzeni trvalým poklesem hlášených úmrtí na covid-19, které od začátku letošního roku klesly o 95 procent," uvedl podle médií s odkazem na agenturu AP šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na tiskové konferenci.

Dodal, že navzdory poklesu některé země zaznamenávají nárůst a za poslední čtyři týdny přišlo kvůli nemoci o život 14 000 lidí. Upozornil také na variantu XBB.1.16, která podle něj dokazuje, že koronavirus se stále mění a může způsobovat nové vlny onemocnění a úmrtí.

Maria Van Kerkhove, technická vedoucí WHO pro onemocnění covid-19, uvedla, že subvarianty XBB jsou nyní dominantní po celém světě a vyznačují se například nízkou imunitní odpovědí, což znamená, že lidé se mohou nakazit znovu, navzdory prodělané infekci či očkování.

WHO doufá, že zruší ohrožení veřejného zdraví mezinárodního zájmu (PHEIC), které bylo vyhlášeno v lednu 2020 v souvislosti s pandemií koronaviru. Komise se má k tomuto tématu sejít příští měsíc.

"Virus tu ale zůstane a všechny země se ho budou muset naučit zvládat spolu s dalšími infekčními chorobami," dodal s tím, že jeden z deseti nakažených trpí dlouhým covidem, což znamená, že stovky milionů lidí budou potřebovat dlouhodobější péči.

Všechny země se musí zabývat "překážkami imunizace, ať už jde o přístup, dostupnost, náklady nebo dezinformace," doplnil.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) WHO (Světová zdravotnická organizace)