Na Ukrajině pohřešovali českého dobrovolníka s přezdívkou Sendy Storm

Ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

27. března 2023 8:35 | Aktualizováno: 27. března 2023 12:25

Pohřešovaný český dobrovolník na Ukrajině, který vystupuje pod přezdívkou Sendy Storm, se po šesti dnech našel. Na facebooku to uvedl dobrovolnický projekt zdravotnizajisteni.cz, podle kterého s nimi muž spolupracoval. O pohřešovaném dříve na facebooku informovala organizace Memorial - International Legion Defense of Ukraine, která sdružuje zahraniční dobrovolníky bojující proti Rusku.

"Náš bratr (krycí jméno Sendy Storm), český dobrovolník, se pohřešuje v akci," napsal na facebooku Memorial. Českého bojovníka jeho kolegové naposledy viděli poblíž měst Slovjansk a Kramatorsk v Donbasu. Podle facebookového účtu projektu zdravotnizajisteni.cz muž vezl humanitární pomoc z Kyjeva, později dobrovolníci uvedli, že byl díky zapojení lidí na sociálních sítích nalezen a sám se ozval. Projekt sídlí v Benešově a na svých internetových stránkách uvádí, že jednou z jeho činností jsou humanitární mise, včetně té na Ukrajinu.

Záběry zřejmě stejného muže na začátku března sdílel u rozhovoru s českým dobrovolníkem bojujícím na Ukrajině list El País. Deníku se čtyřiapadesátiletý Čech představil pouze křestním jménem Miloš a hovořil o bojích u Bachmutu, kde byl zraněn. Uvedl také, že před ruskou invazí na Ukrajinu pracoval jako kuchař v restauraci v letovisku Maspalomas na španělském ostrově Gran Canaria, kde na něj čeká manželka a čtrnáctiletá dcera.

"V tuto chvíli nemáme žádné potvrzující informace," uvedl před zprávou o nalezení pohřešovaného k případu mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. "V tuhle chvíli nemám žádnou informaci, kterou bych mohl sdílet s veřejností. Náš zastupitelský úřad pracuje standardně," řekl novinářům před dnešním odletem do Bruselu také ministr Jan Lipavský.

Na Ukrajině minulý týden padl český dobrovolník, který bojoval na ukrajinské straně. Podle informací ministerstva zahraničí šlo o druhý takový případ za poslední rok. Na Donbase byl nedávno také vážně zraněn český dobrovolník, který v rámci projektu Phoenix pomáhá na východní Ukrajině s ošetřováním vojáků na frontě.

Témata: válka na Ukrajině ministerstvo zahraničí Jan Lipavský