Největší bankovní krach od roku 2008. Co teď čekají experti?

Silicon Valley Bank

Autor: ČTK

10. března 2023 20:20

Kalifornské bankovní regulační orgány uzavřely SVB Financial Group, mateřskou společnost Silicon Valley Bank. Krach SVB je největším bankrotem banky v USA od roku 2008, kdy vrcholila finanční krize, uvedla agentura AP. Správcem banky byla jmenována Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC). Ta uvedla, že aktiva banky činí 209 miliard USD (4,6 bilionu Kč) a vklady 175,4 miliardy USD.

SVB se specializuje na technologické společnosti podporované rizikovým kapitálem. Tento týden banka oznámila, že chce navýšit kapitál o více než dvě miliardy USD. Jako jeden z důvodů, proč chce získat nový kapitál, uvedla, že klientům dochází hotovost. Rostoucí úroky, obavy z recese a zpomalení trhu s primárními nabídkami akcií ztěžují začínajícím společnostem možnosti, jak získat další hotovost. To zřejmě způsobilo snížení vkladů firem u bank, jako je SVB.

Akcie banky v reakci na zprávu o navýšení kapitálu ve čtvrtek klesly o 60 procent. Dnes před oficiálním zahájením obchodování na burze akcie ztratily dalších 66 procent, než bylo obchodování s nimi zastaveno v očekávání dalších zpráv.

Analytici z Wall Street již dříve uvedli, že nepovažují za pravděpodobné, že by se potíže SVB rozšířily do celého bankovního systému. Banka Morgan Stanley ve zprávě pro klienty uvedla, že problémy SVB jsou velmi ojedinělé.

Témata: SVB banky USA