Tragická střelba v Hamburku: Policie aktualizovala počet obětí a promluvila o útočníkovi

Německá policie, ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

10. března 2023 9:05

Při střelbě v modlitebně svědků Jehovových v severoněmeckém Hamburku zemřelo ve čtvrtek večer osm lidí, zřejmě včetně samotného pachatele. Informovala o tom dnes policie druhého největšího německého města na svých internetových stránkách.

Uvedla také, že další lidé utrpěli zranění, někteří z nich těžká. Vyšetřovatelé pátrají po motivu pachatele. Kancléř Olaf Scholz událost na twitteru označil za brutální násilný čin a vyjádřil podporu pozůstalým i záchranářům zasahujícím na místě činu.

O pachateli nejsou známé žádné podrobnosti a policie zřídila internetový portál, kam lidé mohou ukládat fotografie a videa týkající se zločinu. Policie i hasiči zablokovali ulice v okolí dvoupatrového domu ve čtvrti Alsterdorf a televize vysílaly záběry, na kterých záchranáři odváděli lidi, některé z nich zabalené do přikrývek, do autobusu. Budovu prohledali i pyrotechnici, okolí sledoval vrtulník s termokamerou. "Slyšeli jsme výstřely," řekl novinářům nejmenovaný svědek události. "Těch výstřelů bylo 12 za sebou, pak jsme viděli, jak odnášejí lidi v černých pytlích," dodal. Po střelbě zůstalo na místě také několik raněných.

"Špatné zprávy z Hamburku. Vícero členů komunity jehovistů se včera (ve čtvrtek - pozn. ČTK) stalo oběťmi brutálního násilí," uvedl dnes ráno na twitteru Scholz, který byl v minulosti starostou tohoto druhého největšího německého města.

Svědkové Jehovovi, kteří jsou křesťanským náboženským hnutím s vlastním výkladem bible, mají celosvětově kolem osmi milionů členů. V Německu se k nim podle DPA hlásí necelých 200.000 lidí.

Německo v posledních letech zažilo případy, kdy střelci povraždili vícero lidí. Například v únoru 2020 při útoku pravicového extremisty v Hanau jich zemřelo devět. Všechny oběti tehdy měly migrační kořeny, stejně tak většina zraněných. Šlo o jeden z nejhorších rasistických útoků v Německu od druhé světové války.

Témata: střelba v Německu Německo Policie Německo Olaf Scholz