Matějská pouť 2023 začně ještě tento týden. Kolik bude stát vstupné?

Ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

23. února 2023 13:43

Na pražském Výstavišti v Holešovicích začne 25. února Matějská pouť. Lidé se pobaví u asi stovky atrakcí, cena za nejdražší atrakce bude okolo 200 korun. Pouť potrvá do 10. dubna. Vstup bude z ulice Na Výstavišti a ve všední dny bude zdarma. Otevřeno bude v pracovní dny od 12:00 do 20:00 a o víkendech od 10:00 do 22:00. Novinářům to dnes řekli pořadatelé.

Letos jde o 428. ročník pouti a pošedesáté se koná na bubenečském holešovickém Výstavišti. Dětský den pro handicapované děti se uskuteční 27. března.

Mezi novinkami bude letos několik atrakcí z Nizozemska, a to například 65 metrů vysoký kolotoč Airbone, kolotoč otáčející se na kyvadle nebo vodní horská dráha. Zájemci se mohou těšit také na horskou dráhu Super Mouse, která na pouti byla již v minulosti nebo zábavné městečko, které mají v oblibě děti. Atrakce a stánky v areálu již stojí.

Atrakcí bude podle mluvčí poutě Evy Kočkové proti loňskému roku více. Loňský ročník se totiž v horní části areálu dostavovalo vyhořelé křídlo Průmyslového paláce. "Atrakcí by mělo být o něco více než loni, protože se letos už uvolnil prostor v horní části areálu," řekla Kočková. Z toho důvodu bude rovněž vstup na pouť tradičně z ulice Na Výstavišti.

Oproti minulým ročníkům budou atrakce i občerstvení dražší, podle Kočkové v řádu desetikorun. "Nastala inflace, energie jsou dražší, takže i atrakce budou od deseti do zhruba 50 až 60 korun dražší," uvedla Kočková. Cena vstupného zůstává stejná, o víkendech to bude 30 korun, ve všední dny zdarma.

Pro handicapované děti nebo děti z dětských a azylových domovů se chystá tradiční dětský den, který se bude konat 27. března. U sebe budou muset mít mimo jiné průkazy ZTP a ZTP/P, potvrzení zařízení, odkud jsou, či kontakt na zodpovědnou osobu. Atrakce budou mít zdarma. Na Křižíkově fontáně bude koncert. Podle pořadatele Václava Kočky staršího jsou náklady dětského dne okolo dvou milionů korun. "Loni jsme to (vstup zdarma) dělali i pro ukrajinské uprchlíky, to se ale finančně nedalo zvládnout," řekl Kočka starší.

V provozu budou na Výstavišti také plavecký bazén nebo Mořský svět. Vstupenky na Matějskou pouť mohou zájemci zakoupit on-line přes ticketportal.

Témata: Matějská pouť kolotoče