Turecko a Sýrii zasáhlo další silné zemětřesení

Zemětřesení, ilustrační foto

Autor: ČTK

20. února 2023 18:26 | Aktualizováno: 20. února 2023 22:15

Nejméně tři lidé zahynuli po dnešním silném zemětřesení na jihu Turecka, zraněných je přes 200, řekl ministr vnitra Süleyman Soylu. Zemětřesení mělo podle evropského seismologického střediska EMSC sílu 6,4 stupně a podle reportéra agentury AFP byly otřesy zřetelně cítit i v syrském Halabu (Aleppu), kde vyvolaly paniku. Zemětřesení zasáhlo jih Turecka a sever Sýrie čtrnáct dní po otřesech, které v oblasti zabily přes 47.000 lidí.

Záchranáři podle Soylua prohledávají trosky tří domů v provincii Hatay, kde podle odhadů žilo nejméně pět lidí. Starosta města Hatay Lütfü Savaş už předtím uvedl, že několik lidí je pod troskami nově zřícených částí budov. O pádu částí domů hovoří i někteří lidé na místě, které oslovili reportéři zahraničních agentur. Úřady krátce po vyhlášení odvolaly varování proti vlně cunami na tureckém pobřeží.

Podle syrské státní agentury SANA bylo v Halabu odvezeno do nemocnice nejméně šest lidí, které zranily úlomky poničených budov. O několika zraněních na územích pod kontrolou protivládních povstalců mluví i syrská nevládní organizace Bílé přilby.

Epicentrum dnešních otřesů bylo v provincii Hatay. Otřesy o síle 6,4 a 5,8 stupně nastaly po 18:00 SEČ. Tuto provincii už přitom silně poškodily otřesy z pondělí 6. únoru, poté následovalo mnoho tisíc menších otřesů. Jejich síla obvykle nepřesáhla pět stupňů. Síla dvou ničivých otřesů z počátku února činila 7,7 a 7,6 stupně. Epicentra leží v nejjižnějším cípu Turecka, zhruba 15 kilometrů od syrské hranice.

Kromě Sýrie a Turecka byly otřesy cítit i v Libanonu či Egyptě.

Provincii Hatay dnes navštívil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který místním slíbil rychlou rekonstrukci. Podle něj se podařilo za posledních 14 dní zachránit z trosek přes 100.000 lidí. Dnes podle prohlášení úřadu pro řešení následků katastrof AFAD záchranáři pracovali zhruba na 40 budovách v posledních dvou nejpostiženějších provinciích. Od soboty se nepodařilo z trosek vytáhnout nikoho živého.

V Turecku si otřesy z předminulého týdne vyžádaly podle úřadů přes 41.000 mrtvých, v Sýrii podle odhadu OSN zhruba 6000.

Agentura Reuters uvedla, že v Turecku zůstal bez střechy nad hlavou zhruba jeden milion lidí, další dva miliony lidí zasažené regiony opustily. Celkově v zasažené oblasti bydlelo na 13 milionů lidí.

Témata: Turecko Sýrie Zemětřesení