Zemětřesení v Chorvatsku: Cítili ho i naši sousedé, výškové budovy se kymácely

Chorvatsko, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

17. února 2023 10:40

Chorvatsko ve čtvrtek zasáhlo zemětřesení o síle 4,8 stupně, událost se naštěstí obešla bez významnějších škod. Otřesy přitom pocítili i lidé v zemích sousedících s Českem, potvrzují to informace geologických služeb.

Chorvatsko se dlouhá léta řadí k nejoblíbenějším dovolenkovým destinacím českých turistů, k Jadranu se ale jezdí především v létě. Včerejší otřesy tam byly cítit v regionu Chorvatské přímoří, například v regionálním centru Rijece se rozkymácely výškové budovy. Menší škody pak hlásila obec Jurandvor poblíž známého turistického letoviska Baška.

Zemětřesení udeřilo v 10:47, epicentrum bylo u obce Bašćanska Draga na ostrově Krk. "Vzhledem k malé hloubce události (9 km) a síle 4,8 bylo zemětřesení cítit v okruhu více než 400 kilometrů," uvedla rakouská geologická služba GeoSphere Austria.

Zároveň zveřejnila mapu EMSC (European Mediterranean Seismological Centre), která ukazuje oblasti, z nichž přišly zprávy o zaznamenaných otřesech. Lidé je podle ní pocítili například v severní Itálii, ale i zemích sousedících s Českem, konkrétně v Rakousku a Německu.

Témata: Chorvatsko Zemětřesení