Rakovina. Vladimir Putin je vážně nemocný, je pod dohledem lékařů, zjistili novináři

Vladimir Putin, ruský prezident

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. února 2023 17:56

Vladimir Putin, hlavní strůjce války na Ukrajině, byl v posledních měsících často zmiňován nejen kvůli invazi, ale i svému zdravotnímu stavu. Spekulace o možné rakovině se nyní zřejmě potvrdily. Novináři totiž zjistili, že Putina v Kremlu tajně navštěvuje onkolog.

Zdravotní stav ruského prezidenta podléhá přísnému utajení, spekulace ale delší dobu hovoří o tom, že by mohl trpět rakovinou. A podle všeho se potvrzují.

Například loni uvedl telegramový kanál General SVR, který o sobě tvrdí, že má přístup k informacím přímo z Kremlu, že Putin podstoupil na jaře operaci. Ačkoliv nebylo jasné, z jakého důvodu, už loni spekuloval například magazín Newsweek o možnosti rakoviny. I jeho zdroje navíc lékařský zákrok potvrdily.

Náčelník ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v minulosti rovněž tvrdil, že Putin trpí několika závažnými chorobami, mezi nimiž je i rakovina. Další možností byla i Parkinsonova choroba, která se nepotvrdila.

Naopak rakovina se u ruského prezidenta jeví stále více jako reálná. Z webu o ruských státních zakázkách totiž zmizely smlouvy Ústřední klinické nemocnice s lékařskou klinikou Kanceláře prezidenta Ruské federace. 

Server Current Time je ale vypátral a zjistil, že Putina dlouhodobě navštěvuje onkolog a další specialisté. "Po analýze údajů o veřejných zakázkách novináři zjistili, že Putina nejčastěji doprovází chirurg specializující se na rakovinu štítné žlázy a otorinolaryngologii. Na různých cestách prezidenta doprovázelo šest až 13 specialistů," píše server.

Zmíněný chirurg se specializací na onkologii má být Jevgenij Selivanov, který se věnuje rakovině štítné žlázy. V Putinově přítomnosti strávil nezanedbatelných 166 dní, uvádí investigativní server Proekt.

Dokumenty, které novináři zkoumají od loňského roku, navíc ukazují, že navzdory časté péči elitního chirurga se o Putina starají i další specialisté na otorinolaryngologii, kteří s ním tráví ještě více času.

To, že Putina doprovází prakticky neustále některé z lékařů, a na zahraničních cestách se neobejde bez týmu specialistů, naznačuje, že zdravotní stav ruského prezidenta může být vážný.

Toho si ostatně všímají i sami Rusové. Kreml sice nová zjištění nekomentuje, zájem občanů ruské federace ale usměrňuje cenzurní úřad Roskomnadzor, který monitoruje veškeré zmínky o Putinově zdravotním stavu. 

Témata: Vladimír Putin