Zemětřesení v Turecku: Čeští záchranáři vyprošťují oběti, často jde o děti

Do pátracích akcí se zapojili i čeští experti.

Autor: ČTK

10. února 2023 8:52

Čeští záchranáři v tureckém městě Adiyaman v noci na dnešek vyprostili ze zřícených obytných domů dalších 12 obětí pondělního zemětřesení. Dohromady tak zatím dostali z trosek 20 těl, z toho 11 dětí. Dál také pomáhají jiným záchranným týmům s hledáním míst, kde mohli v sutinách zůstat živí lidé. Novinářům to sdělil mluvčí českých hasičů Jakub Kozák.

Členové českého USAR (Urban Search and Rescue) týmu specializovaného na vyhledávání lidí v sutinách začali v Adiyamanu prohledávat dvě budovy o ploše zhruba 40 krát 40 metrů v úterý večer. Kozák už dřív uvedl, že jedna budova má patra zřícená na sobě, druhá je sesunutá.

"Celkem už jsme tedy ze zřícených budov vyprostili 20 obětí, 11 z toho byly děti. Naše skupina pro rychlé pátrání s kynology a štěrbinovou kamerou na několika místech označila lokaci s možností výskytu přeživších, na vyproštění pracují kolegové z ostatních USAR týmů v oblasti," uvedl Kozák. O vytvoření malé skupiny pomáhající jiným záchranářům mluvčí informoval ve čtvrtek. V Adyiamanu mají podle něj základny také týmy z Alžírska, Tchaj-wanu, Pákistánu či Arménie.

Ničivé zemětřesení, které v pondělí zasáhlo oblast na hranici mezi Tureckem a Sýrií, si vyžádalo zatím přes 21.000 obětí. Záchranáři objevují přeživší pod troskami zřícených domů i čtyři dny po přírodní katastrofě. Záchranné práce komplikuje mráz, v Sýrii zejména v oblastech ovládaných povstalci postupují kvůli nedostatku techniky mnohem pomaleji než v Turecku.

Český USAR tým v zahraničí v minulosti pomáhal například v libanonském Bejrútu v roce 2020 po výbuchu v přístavu, který připravil o život dvě stovky lidí a zranil dalších 6000. V českém týmu tehdy byli spolu s hasiči také kynologové se psy, statik či lékař.

Témata: Zemětřesení Hasiči Turecko