Česká oběť zemětřesení potvrzena. V Turecku a Sýrii zemřelo nejméně 20 tisíc lidí

V Turecku pokračují vyprošťovací práce po ničivém zemětřesení.

Autor: ČTK

9. února 2023 9:35 | Aktualizováno: 9. února 2023 19:23

Počet obětí zemětřesení, které v pondělí zasáhlo oblast na hranici mezi Tureckem a Sýrií, překonal hranici 20.000. V Turecku podle úřadů zahynulo nejméně 17.134 lidí, syrská vláda i opozice hlásí nejméně 3277 mrtvých. Co do počtu obětí katastrofa překonala zemětřesení v Japonsku z roku 2011, při kterém byla poškozena i jaderná elektrárna Fukušima.

"Naše velvyslanectví v Ankaře je v kontaktu s rodinou a tureckými úřady. Další podrobnosti s ohledem na pozůstalé nebudeme poskytovat," sdělil mluvčí. O tom, že se jedna Češka v Turecku s trvalým pobytem v zemi pohřešuje, hovořil ve středu ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Ničivé zemětřesení, které v pondělí zasáhlo oblast na hranici mezi Tureckem a Sýrií, si podle poslední bilance vyžádalo přes 16.000 obětí, napsala agentura AFP. V Turecku zemřelo nejméně 12.873 lidí, uvedl dnes ráno turecký úřad pro řešení katastrof a mimořádných situací (AFAD). Na syrské straně je podle posledních dostupných údajů 3162 mrtvých.

Čeští občané byli v uplynulých letech oběťmi zemětřesení a podobných katastrof jen vzácně. Například při nejtragičtějším přírodním neštěstí posledních dekád, zemětřesení a následné cunami, které v prosinci 2004 postihly země obklopující západní cíp Indického oceánu, zahynulo většinou v Thajsku devět Čechů. Celkem tehdy zemřelo na 230.000 lidí. V dubnu 2009 pak byli mezi třemi stovkami obětí silného zemětřesení ve střední Itálii dva čeští občané.

Česká republika je podle středečního vyjádření Lipavského připravena případně prodloužit desetidenní pobyt týmu 68 záchranářů v Turecku a zvýšit i finanční a materiální pomoc. Postupuje podle žádostí o podobu pomoci z Turecka. Do země pošle příští týden generátory a spací pytle, monitoruje další požadavky.

Vláda podle šéfa diplomacie nezapomíná ani na Sýrii, kvůli komplikované bezpečnostní situaci tam ale bude pomoc posílat prostřednictvím mezinárodních organizací. Úřad vlády uvedl, že na pomoc Sýrii Česko pošle deset milionů korun. Stejnou částku už vyčlenila ČR i pro Turecko.

Počet obětí ničivého zemětřesení v Turecku a Sýrii přesáhl 17 tisíc

Ničivé zemětřesení, které v pondělí zasáhlo oblast na hranici mezi Tureckem a Sýrií, si vyžádalo přes 17.000 obětí. V samotném Turecku při něm zemřelo nejméně 14.014 lidí, řekl dnes při návštěvě katastrofou zasaženého města Gaziantep turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Zraněných je podle něj přes 60.000. V Sýrii zahynulo nejméně 3162 osob, ale záchranné práce tam zejména v oblastech ovládaných povstalci postupují kvůli nedostatku techniky mnohem pomaleji než v Turecku.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně v noci na pondělí a následný o něco slabší otřes způsobily u hranic Turecka a Sýrie obrovské škody. Zřítily se tisíce budov, v nichž v tu chvíli spali jejich obyvatelé. Více obětí zatím hlásí turecké úřady, protože katastrofa zasáhla i několik velkých měst. Prohledávání sutin postupuje pomalu, proto panují obavy, že počet obětí ještě výrazně poroste.

Na severu Sýrie zahynulo podle údajů vlády v Damašku a opoziční organizace Bílé přilby, která působí v regionech ovládaných povstalci, celkem 3162 lidí. Syrská státní média uvádějí 1262 obětí v oblastech kontrolovaných vládou, Bílé přilby dnes na twitteru informovaly o dalších 1900 mrtvých v povstaleckých regionech. Zraněných je na 5000.

V Sýrii pomoc komplikuje složitá vnitropolitická a bezpečnostní situace, velmi je složitý je zejména přístup do regionů pod kontrolou povstaleckých skupin. Dnes tam míří přes turecké hranice vůbec první humanitární konvoj. Na severozápadě Sýrie byly přitom už před touto katastrofou miliony lidí závislých na humanitární pomoci.

"Region, který už roky sužují krize, čelí další krizi s nepředstavitelnými ztrátami a škodami," citovala agentura DPA Corinne Fleischerovou, regionální ředitelku Světového potravinového programu (WFP) pro Blízký východ, severní Afriku a východní Evropu.

V zasažených oblastech pracují kromě desítek tisíc tureckých záchranářů týmy z desítek zemí světa, včetně hasičů a záchranářů z Česka. Pod troskami pátrají po zavalených lidech, nicméně s přibývajícím časem od zemětřesení se naděje na záchranu živých zmenšuje.

"Prvních 72 hodin bývá rozhodujících," uvedl pro agenturu AP expert na přírodní katastrofy Steven Godby z univerzity v Nottinghamu, podle kterého se pak šance na přežití pod troskami snižuje na 22 procent.

Témata: Zemětřesení Turecko Sýrie