Fico zhodnotil české volby prezidenta: Přirovnání k "nebezpečné" Čaputové

Robert Fico

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

4. února 2023 20:40

I slovenští politici reagují na výsledky českých prezidentských voleb, někteří z nich nejsou vítězstvím Petra Pavla potěšeni. Nespokojenost dal jasně najevo bývalý premiér Robert Fico, jehož Smer má podle aktuálních průzkumů nakročeno k vítězství v předčasných parlamentních volbách.

Například na Twitteru čeští uživatelé velmi kriticky hodnotili Ficovo vystoupení na tiskové konferenci, kde hodnotil volbu Petra Pavla hlavou státu. "Pan generál za pár dní přesně ukázal, kdo je. Za dva dny, velmi jasně to ukázal. Hned věděl, komu má telefonovat, a hned vyhlásil, že Ukrajina patří do NATO," uvedl předseda Smeru s ohledem na telefonát s Volodymyrem Zelenským.

Fico ironicky blahopřál Čechům k jejich rozhodnutí a poznamenal, že aniž by nově zvolený prezident složil slib, už je jasné, jakou zahraniční politiku bude prosazovat. "Tu samou politiku tlačí naše paní prezidentka Čaputová, proto je nebezpečná pro Slovensko," dodal. Čaputová minulou sobotu osobně gratulovala Pavlovi v jeho pražském volebním štábu.

Národní rada Slovenské republiky na konci ledna rozhodla o konání předčasných parlamentních voleb v termínu 30. září. Smer patří podle nejnovějších průzkumů k favoritům.

Aktuální šetření agentury Polis Slovakia z období od 28. ledna do 1. února jej zařadilo na první místo s 21 procenty hlasů, což by odpovídalo 39 mandátům pro Fica a spol. ve stopadesátičlenné parlamentní komoře. Druhý by skončil Hlas dalšího expremiéra Petera Pellegriniho se ziskem 19,4 procenta.

Témata: Robert Fico Petr Pavel Slovensko Zuzana Čaputová