Zemětřesení v Indonésii: Desítky mrtvých, stovky zraněných. Před lety šlo v oblasti o život Gottovi

Zemětřesení, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

21. listopadu 2022 15:15

Desítky mrtvých a stovky zraněných si vyžádalo ničivé zemětřesení o síle 5,6 stupně, které zasáhlo Indonésii. V regionu před osmnácti lety zemřelo více než 200 tisíc lidí při katastrofě, kdy následovalo ještě tsunami.

Podle nejnovější bilance zveřejněné po poledni našeho času zemřelo nejméně 56 lidí. Guvernér provincie Západní Jáva se obává, že nejde o definitivní čísla. Na 700 osob bylo také zraněno. 

Záchranáři se stále snaží dostat do oblastí, které zablokovaly sesuvy půdy. Otřesy byly citelné i v Jakartě, kde lidé vybíhali ven z kanceláří, když ucítili, jak se budovy třesou, a viděli pohybující se nábytek. Vlna tsunami podle odborníků nehrozí.

Indonésie patřila mezi státy, které zasáhlo ještě mnohem ničivější zemětřesení o síle kolem 9 stupňů Richterovy stupnice v prosinci 2004. Tehdy tsunami následovala. O život přišlo 220 tisíc lidí. 

Byl mezi nimi tehdejší snoubenec topmodelky Pavlíny Němcové, fotograf Simon Atlee. Ona přežila, když vyšplhala na palmu. V oblasti Indického oceánu se tehdy nacházel také legendární zpěvák Karel Gott, naštěstí se mu nic nestalo. 

Témata: Zemětřesení Indonésie Tsunami