Kim Čong-un řekl, že na jaderné hrozby odpoví vlastním jaderným útokem

Kim Čong-Un

Autor: ČTK

19. listopadu 2022 19:28

Severokorejský vůdce Kim Čong-un dnes řekl, že na jaderné hrozby odpoví jaderným útokem a na totální konfrontaci totální konfrontací, píše agentura Reuters.

Kim s manželkou a dcerou dnes sledoval testovací odpal mezikontinentální balistické rakety, která by podle japonského ministra obrany dokázala zasáhnout pevninskou část USA. V reakci na test severokorejský vůdce uvedl, že jaderné síly KLDR jsou schopné odradit jinou zemi od jaderného útoku a vyzval k rozsáhlejšímu a intenzivnějšímu tréninku jaderných jednotek.

Testovací odpal rakety dnes odsoudily USA, Japonsko, Jižní Korea i další státy, které se kvůli němu sešly na okraji schůzky Asijsko-pacifického hospodářského společenství v Bangkoku a slíbily tvrdou reakci. V pondělí se bude jednáním KLDR zabývat Rada bezpečnosti OSN.

Severní Korea v letošním roce odpálila rekordní počet raket i dělostřeleckých granátů, především v reakci na vojenská cvičení USA, Japonska a Jižní Koreje, a v posledních dnech varovala před "urputnějšími vojenskými reakcemi".

Severokorejská ministryně zahraničí Čche Son-hui uvedla, že Washington "hraje hru, které bude litovat", když se zúčastnil nedávného trojstranného summitu s Jižní Koreou a Japonskem.

 

Témata: Kim Čong-un