Ukrajinu zasypaly ruské rakety, města hlásí mrtvé. Snaží se nás zničit, vzkázal Zelenskyj

Následky ostřelování Kyjeva ruskou invazní armádou

Autor: ČTK

10. října 2022 11:21 | Aktualizováno: 10. října 2022 12:43

Rusko dnes ráno v několika vlnách zasáhlo města napříč Ukrajinou při rozsáhlých útocích, které si podle Kyjeva vyžádaly mrtvé a zraněné a poškodily energetickou infrastrukturu. Moskva na sousední zemi podle ukrajinské armády vypálila desítky raket a nasadila i bezpilotní letouny a letectvo poté, co v neděli Ukrajinu obvinila z útoku na strategický Kerčský most, spojnici Ruska s nelegálně anektovaným Krymem.

Poplašné sirény se rozezněly po celé zemi, výbuchy hlásí města od Lvova po Charkov včetně metropole Kyjev.

Čas a místa útoků si Rusko vybralo tak, aby napáchalo co největší škody, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V Kyjevě se dnes první výbuchy ozvaly v době ranní dopravní špičky, kdy lidé míří do zaměstnání a děti do škol. "Snaží se nás zničit a smazat z povrchu Země. Kompletně. Zničit naše obyvatele, kteří spí doma v Záporoží. Zabít lidi na cestě do práce v Dnipru a v Kyjevě," uvedl Zelenskyj ve vystoupení natočeném v centru Kyjeva a Ukrajince vyzval, aby zůstali v krytech.

Rusko odpálilo proti Ukrajině nejméně 75 raket, z nichž 41 se podařilo sestřelit, uvedl náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj. Gubernátor Mykolajivské oblasti Vitalij Kim před polednem varoval, že Rusko podniká již třetí vlnu útoků, která se sestává z 47 raket. Moldavská diplomacie si dnes předvolala ruského velvyslance kvůli tomu, že moldavským vzdušným prostorem přelétly tři ruské rakety s plochou dráhou letu.

První vlna útoků si v Kyjevě vyžádala nejméně osm mrtvých a desítky zraněných, uvedla ukrajinská vláda a očekává se, že se tyto počty zvýší. Rakety v ranní dopravní špičce zasáhly podle starosty Vitalije Klička "kritickou infrastrukturu", budovu filharmonie, dvě muzea, ale i dětské hřiště nebo památník, u kterého se nachází sídlo ukrajinské tajné služby SBU nebo kancelář prezidenta. V metropoli také propukl požár. Média i svědci následně hovořily o další vlně výbuchů. V Kyjevské oblasti zasahuje protivzdušná obrana, oznámil šéf oblastní správy Oleksij Kuleba a vyzval obyvatele, aby zůstali v krytech. Metropole nebyla terčem útoků od června.

Nejméně jednoho mrtvého a pět raněných včetně dítěte si vyžádalo nové ostřelování Záporoží, které se stalo terčem útoků v předchozím týdnu. Útok zničil několikapatrovou obytnou budova, město podle místní správy zasáhlo okolo deseti střel.

Výbuchy a výpadky elektřiny hlásily také obyvatelé a úřady z Charkova a Sumské oblasti a Poltavy na severovýchodě Ukrajiny, ve Lvově, Žytomyru, Chmelnyckého a Ternopilu na opačné straně země, jihoukrajinské Oděse a Kryvém Rihu v centrální části Ukrajiny. Energetickou infrastrukturu podle Zelenského Rusko zasáhlo i ve Vinnycké a Ivano-Frankivské oblasti.

Rozsáhlé útoky odsoudily evropské země včetně Británie, podle které je ruské ostřelování civilních oblastí na Ukrajině nepřijatelné. Je to ukázka slabosti ruského prezidenta Vladimira Putina, nikoli jeho síly, uvedl britský ministr zahraničí James Cleverly.

Před dnešním masivním útokem přitáhla pozornost světa silná sobotní exploze na Kerčském mostě, po které následoval požár a zřícení části jedné z vozovek. Putina šlo o "teroristický útok" zorganizovaný z Ukrajiny, Kyjev se k zodpovědnosti oficiálně nepřihlásil.

Putin: Údery na Ukrajině jsou odvetou za "teroristické útoky"

Ruský prezident Vladimir Putin dnes potvrdil, že ranní rozsáhlé údery napříč ukrajinským územím jsou odvetou za "teroristické útoky" proti Rusku včetně sobotního poškození strategického Kerčského mostu na anektovaný Krym. Střely dlouhého doletu podle něj zasáhly ukrajinská energetická, vojenská a komunikační zařízení. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov krátce předtím uvedl, že útoky jsou součástí speciální vojenské operace, jak Moskva oficiálně nazývá svou invazi na Ukrajinu.

Ukrajinskými městy od východu na západ země včetně Kyjeva dnes dopoledne v několika vlnách otřásly výbuchy. Ukrajinské úřady hlásí mrtvé a zraněné a výpadky v energetické síti.

"Děje se to v rámci speciální vojenské operace," uvedl krátce před Putinovým prohlášením Peskov na tiskovém brífinku. Novináře vyzval, aby další otázky směřovali na ruské ministerstvo obrany.

"Je jasné, že ukrajinské tajné služby nařídily, zorganizovaly a provedly teroristický útok s cílem zničit klíčovou civilní infrastrukturu," řekl Putin k útoku na Kerčský most. Kyjev se k zodpovědnosti oficiálně nepřihlásil, ale například list The New York Times s odvoláním na anonymního ukrajinského představitele o víkendu napsal, že výbuch na mostě byl prací ukrajinských tajných služeb.

"Pokud budou pokusy o provedení teroristických útoků na našem území pokračovat, Rusko tvrdě odpoví v míře, která bude odpovídat hrozbě namířené na Ruskou federaci," řekl podle agentury TASS Putin na setkání s členy ruské bezpečnostní rady.

Témata: válka na Ukrajině Ukrajina Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ruská armáda Vladimír Putin