Elon Musk naštval hrdinně bojující Ukrajince. Načrtl podmínky míru, Zelenskyj reagoval

Elon Musk

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

4. října 2022 17:44

Přes sedm měsíců už trvá válka na Ukrajině, kterou spustilo ruské napadení sousední země. Na dosažení míru to v dohledné době nevypadá, ačkoliv s vlastním návrhem přišel i vizionář Elon Musk.

Musk v pondělí navrhl mírové podmínky, jak by se na nich podle jeho názoru mohly obě válčící strany shodnout. Uspořádal také anketu, zdali lidé souhlasí. Do této chvíle se zapojilo téměř 2,7 milionu uživatelů Twitteru.

Podle miliardáře by se měla zopakovat referenda v anektovaných oblastech pod dohledem OSN, přičemž Rusové by je opustili, pokud by si to místní obyvatelé přáli. Krym by v jeho návrhu zůstal Rusku s podmínkou, že na něj budou zajištěny dodávky vody. Ukrajina by také musela zůstat neutrální.

Ukrajinci, jejichž armáda v posledních týdnech zaznamenává postup na několika frontách, nechápavě kroutí hlavou. S vlastní anketou přispěchal prezident Volodymyr Zelenskyj.

Respondentů se v ní ptá, zdali mají radši Muska podporujícího Ukrajinu, nebo Rusko. Jasně tím dal najevo, co si o jeho mírovém návrhu myslí. 

Témata: válka na Ukrajině Elon Musk Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj