Mobilizace nejde podle plánu. Rusové prchají ze země, neváhají čekat i čtyři dny

Ruská armáda, ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

28. září 2022 9:59

olona stojících automobilů na jediném hraničním přechodu mezi Ruskem a Gruzií se roztáhla až na 30 kilometrů a lidé v ní čekají tři až čtyři dny, uvedl v úterý zpravodajský server Meduza. Za posledních 24 hodin hranici směrem z Ruska překročilo asi 10.000 lidí.

Rusové vzali hraniční přechod Verchnij Lars-Kazbegi útokem poté, co ruský prezident Vladimir Putin minulý týden ve středu vyhlásil částečnou mobilizaci. Přímo na hraničním přechodu zřídily ruské úřady mobilizační středisko, kde se podle agentury Interfax chystají všem Rusům podléhajícím mobilizaci doručovat předvolání k odvodovým komisím.

Přechod Verchnij Lars-Kazbegi je jediným místem v regionu Kavkazu, přes nějž lze překročit ruskou pozemní hranici. Vjezd do Gruzie přes gruzínská odštěpenecká území Abcházii a Jižní Osetii totiž zakazují gruzínské zákony a rusko-ázerbájdžánská hranice je do začátku listopadu uzavřená kvůli covidu-19.

Kvůli velkému náporu lidí na přechodu pohraniční služba nově lidem umožňuje, aby ho překonali pěšky. Chodci se přitom na druhou stranu hranice dostávají rychleji. Zatímco lidé v autech čekají ve frontě tři nebo čtyři dny, pěší překonání hranice zabere asi 24 hodin.

Ve frontě se už rozmáhají nekalé praktiky. Podle zpráv v médiích musejí lidé uplácet, aby se do ní vůbec mohli zařadit. Do schématu jsou zapojeni místní obyvatelé i pracovníci dopravní policie, napsala Meduza s odkazem na informační kanál Možem objasniť na platformě Telegram. Výše úplatku podle jeho informací začíná na 40.000 rublech (17.300 korunách).

"Pokud nedáš úplatek, tak tě prostě nepustí," uvedl jeden z mužů, který stál ve frontě. Popsal, že v jednu chvíli k jeho autu přišel ruský pohraničník a řekl: "Chcípnete tu, hajzlové." Teprve po zaplacení se lidé mohou zařadit do oficiální fronty, ve které ale dochází k potyčkám.

Ruská tajná služba FSB poslala k hraničnímu přechodu obrněný vůz s vysvětlením, že by se lidé mohli pokusit o násilné prolomení hranice. Přímo na hranici také Rusko zřídilo mobilizační středisko. Jeho pracovníci kontrolují, zda se na člověka, který chce z Ruska odjet, vztahuje mobilizace. Pokud ano, tak mu doručí předvolání k odvodové komisi. To se podle šéfa ruské Severoosetské autonomní republiky Sergeje Meňala vztahuje nejen na obyvatele Severní Osetie, kde přechod leží, ale na občany celého Ruska, napsala agentura Interfax.

Gruzie tvrdí, že se hranici s Ruskem uzavřít nechystá. "Ruští občané navštěvují Gruzii roky, a z toho důvodu nebudeme nyní tomuto procesu bránit," řekl dnes podle Meduzy gruzínský ministr vnitra Vachtang Gomelauri.

Témata: Ruská armáda Rusko Gruzie