Pohřeb královny Alžběty je za týden: Co čeká krále a celou Británii?

Král Charles III. (Karel III.) 5

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

12. září 2022 9:59

Na den přesně za týden se na chvíli zastaví téměř celý svět, bude totiž probíhat loučení s britskou královnou Alžbětou II. Co do té doby čeká nového panovníka a celou Velkou Británii?

Pondělí 12. záříKrál dnes podle BBC zamíří do Westminsteru, aby přijal kondolence od poslanců a lordů. Zároveň přednese projev. Poté i s manželkou Camillou odletí do Edinburghu, kde bude kráčet za rakví s ostatky královny na cestě z paláce do katedrály. Po mši ho čeká setkání s britskou premiérkou Nicolou Sturgeonovou.

Úterý 13. záříKrálovninu rakev čeká letecký přesun do Londýna, v Buckinghamském paláci bude na ostatky své matky čekat král Karel III. s manželkou. Panovník také absolvuje návštěvu Severního Irska.

Středa 14. záříKrálovna bude přesunuta do Westminsteru, kde zůstane po dobu čtyř dní. Na cestě ji doprovodí členové královské rodiny. U rakve budou vojáci držet stráž 24 hodin denně, od středeční 17. hodiny se bude s Alžbětou II. loučit veřejnost.

Pátek 16. záříPo relativně klidném čtvrtku čeká krále Karla poslední z cest k národům Spojeného království, tentokrát zamíří do Walesu.

Neděle 18. záříKrálovniny ostatky budou opět v rámci procesí přesunuty do Westminsterského opatství kvůli přípravě na státní pohřeb. Poslední rozloučení proběhne o den později, tedy v pondělí 19. září.

Témata: Královna Alžběta II. Velká Británie Král Charles III. (Karel III.) královská rodina (gbr)