Šok v Moskvě: Šachový robot zlomil prst sedmiletému chlapci

Šachový robot v Moskvě zlomil prst sedmiletému chlapci

Autor: ČTK

25. července 2022 2:12

Robot v Moskvě zlomil při šachovém zápase prst sedmiletému chlapci.

S odvoláním na ruská média o tom informoval list The Guardian. Podle viceprezidenta ruské šachové federace Sergeje Smagina dítě patrně porušilo bezpečnostní pravidla a tah provedlo příliš rychle.

Jesus… A robot broke kid‘s finger at Chess Tournament in Moscow @elonmusk @MagnusCarlsen There is no violence in chess, they said. Come and play, they said. https://t.co/W7sgnxAFCi pic.twitter.com/OVBGCv2R9H

— 🆁🆄🆂🆂🅸🅰🅽 🅼🅰🆁🅺🅴🆃 (@russian_market) July 21, 2022

"Robot zlomil dítěti prst. To je samozřejmě špatné," řekl agentuře TASS šéf moskevské šachové federace Sergej Lazarev. Stroj podle něj dříve odehrál mnoho partií bez problémů.

Na videu, které se šíří na sociálních sítích, je vidět, jak zařízení s robotickou paží bere jednu z chlapcových figurek. Chlapec poté provede vlastní tah a robot mu chytí prst. Krátce poté přispěchají na pomoc čtyři dospělí, kterým se chlapce podaří ze sevření osvobodit.

Robota patrně vyvedly z míry rychlé reakce sedmiletého chlapce. "Existují určitá bezpečnostní pravidla a dítě je zřejmě porušilo. Když provedlo svůj tah, neuvědomilo si, že musí nejprve počkat," řekl Smagin. "Je to mimořádně vzácný případ, první, na který si vzpomínám," dodal.

Rodiče poraněného dítěte se kvůli incidentu údajně obrátili na státní zastupitelství. "Budeme komunikovat, vyřešíme to a pokusíme se pomoci, jak jen to půjde," uvedl Smagin a dodal, že robot je "v naprostém bezpečí". Chlapec dohrál šachový turnaj s prstem v sádře.

Témata: šachy Rusko