Cesta do Chorvatska 2022: K Jadranu se chystají tisíce Čechů. Co na ně čeká?

Chorvatsko

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

23. června 2022 12:00

Od zítřka za týden začnou letní prázdniny. Po letech covidových restrikcí opět vyrazí desítky tisíc Čechů do Chorvatska, nejoblíbenější dovolenkové destinace. Reaguje na to pochopitelně i ministerstvo zahraničních věcí.

Šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti) odhalil před týdnem některá opatření, která pro letošní léto připravil jeho resort společně s ministerstvem pro místní rozvoj. 

"Pandemie se bohužel nesmazatelně zapsala do cestovních návyků českých občanů a Ministerstvo zahraničních věcí i cestovní kanceláře dnes a denně řeší problémy s propadlými cestovními doklady či pokusy o vycestování našich občanů do Chorvatska na kartičku pojištěnce," uvedl ministr. 

Komplikace však mohou české turisty potkat i přímo v zahraničí. Ministerstvo proto zřizuje během letní sezóny konzulární jednatelství ve španělské Barceloně, v bulharském Burgasu a v chorvatských městech Rijeka a Split, která pomohou například při ztrátě cestovního dokladu nebo jednání s místními orgány.

V Chorvatsku a Bulharsku budou také působit společné hlídky českých a místních policistů, které budou pomáhat s překonáním jazykové bariéry při řešení možných problémů.

Témata: Chorvatsko cestování