Lavrov výroky o Hitlerovi pobouřil Izrael. Velvyslanec šel na kobereček

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí

Autor: ČTK, stars24.cz

2. května 2022 17:33

Izrael si předvolal ruského velvyslance za výroky šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova o židovském původu Adolfa Hitlera. Izraelský ministr zahraničí Jair Lapid řekl, že Izrael od Ruska očekává omluvu, informují světové agentury. Izraelský premiér Naftali Bennett prohlásil, že tvrzení o Hitlerových židovských kořenech je lež.

"Účelem takových lží je obvinit Židy samotné z nejstrašlivějších zločinů, jež na nich byly v dějinách spáchány, a zbavit utlačovatele Izraele odpovědnosti. Zneužívání holokaustu jako politického nástroje je třeba okamžitě zastavit," řekl Bennett, který podle listu Haarec považuje Lavrovovy výroky za velmi vážné. "Žádná současná válka není jako holokaust a ani se mu nepodobá," sdělil premiér.

Lavrov v rozhovoru s italskou televizí řekl, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj stejně jako Hitler v sobě mají židovskou krev a že "největší antisemité" jsou Židé.

Zástupce izraelského památníku obětem holokaustu Jad vašem uvedl, že Lavrov udělal z oběti zločince.

Lapid označil Lavrovovy výroky za "neodpustitelné, šokující a historicky chybné". "Říci, že Hitler byl Žid, je totéž jako říci, že Židé zabíjeli sami sebe. Židy pronásledovali nacisté, pouze nacisté prováděli systematické vyhlazování židovského národa," uvedl Lapid a dodal, že bude předvolán ruský velvyslanec a že se očekává omluva.

Lavrovovy názory jsou "nebezpečné a je třeba je za každou cenu odsoudit", řekl šéf Jad vašemu Dani Dajan. Nejvyšší ruský diplomat podle něj "naprosto chybným tvrzením, že byl Hitler židovského původu, učinil z oběti zločince". Dajan také nesouhlasí s označováním Ukrajinců za nacisty, protože je to "překrucování významu tohoto slova a poškozování obětí nacismu".

Na Lavrovovy výroky reagovali i další izraelští politici. "Antisemitismus dosáhl nového dna," sdělil náměstek ministra zahraničí Idan Roll. Lavrovova slova považuje za součást "znepokojivé tendence znevažovat holokaust" ze strany ruských politiků v době ruské invaze na Ukrajinu.

Témata: Sergej Lavrov