Putin rozkázal ke speciální vojenské operaci na Donbasu

Vladimir Putin složil prezidentskou přísahu (7.5.2018).

Autor: Jan Novák, stars24.cz, ČTK

24. února 2022 4:25

Ruský prezident Vladimir Putin dnes ráno oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu, uvedly agentury. Moskva prý nemůže tolerovat hrozby, které přicházejí z Ukrajiny a cílem operace bude ochrana lidských životů.

"Okolnosti od Ruska vyžadují rozhodné kroky," řekl dnes Putin v televizním projevu. Rusko podle svého prezidenta nemá v plánu okupaci ukrajinských území a nedopustí, aby se na Ukrajině objevily jaderné zbraně. Vyzval ukrajinské vojáky, aby "ihned složili zbraně a vrátili se domů".

Zároveň varoval, že na jakýkoliv pokus ze zahraničí zasahovat do jednání Kremlu Rusko okamžitě odpoví. "Spravedlnost a pravda je na ruské straně," prohlásil šéf Kremlu s tím, že veškerá odpovědnost za možné krveprolití bude plně a zcela na ukrajinském režimu. "Nikdo by neměl pochybovat o tom, že přímé napadení naší země by vedlo pro jakéhokoli potenciálního agresora k jeho porážce a hrozivým důsledkům," prohlásil.

Ve středu Putina požádali lídři východoukrajinské separatistické Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky, aby jim pomohl odvrátit "agresi ze strany ukrajinské armády".

Ukrajině vzkázal, že kroky Ruska nesouvisí s narušováním jejích zájmů, ale s její ochranou před těmi, "kdo z ní udělali rukojmí". Cíl invaze je podle něj "ochrana lidí, kteří byli po osm let cílem útlaku a genocidy ze strany kyjevského režimu", prohlásil podle agentury Interfax s tím, že proto bude Rusko "usilovat o demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny". Domnívá se rovněž, že "významné státy NATO podporovaly krajní nacionalisty a neonacisty".

Šéf Kremlu v pondělí uznal nezávislost obou odštěpeneckých území na východě Ukrajiny a podepsal s nimi smlouvy o přátelství a spolupráci. Nevyloučil možnost vojenského zásahu, bude-li o to požádán. V úterý také ruští zákonodárci dali Putinovi souhlas s nasazením vojáků v zahraničí.

Témata: Ukrajinská krize Vladimír Putin Rusko