WHO: Omikron způsobuje méně závažný průběh, ale je nebezpečný!

Ilustrační fotografie.

Autor: stars24.cz, ČTK

12. ledna 2022 19:05

Varianta omikron způsobuje méně závažný průběh nemoci covid-19, ale přesto je nebezpečná, a to zejména pro neočkované, uvedl dnes v Ženevě šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Jen za týden do 9. ledna se koronavirem podle WHO infikovalo na 15 milionů lidí na celém světě, nejvíce za takové období od začátku pandemie.

"Prudký nárůst počtu infekcí je způsoben variantou omikron, která obrovským tempem nahrazuje v téměř všech zemích deltu," uvedl šéf WHO.

Poznamenal také, že přes 90 zemí ještě nenaočkovalo ani 40 procent svých obyvatel. Ve státech Afriky dokonce 85 procent lidí stále nemá ani první dávku očkování.

Právě neočkovaní podle šéfa WHO představují většinu lidí, kteří s covidem-19 končí v nemocnici. Pokud se šíření koronaviru nepodaří omezit, hrozí podle něj, že vznikne další varianta, která se může šířit ještě rychleji než omikron a navíc může být smrtelnější.

V úterý WHO uvedla, že podle jejích očekávání se omikronem do dvou měsíců nakazí více než polovina evropské populace. V prvním týdnu roku 2022 se v evropském regionu nově infikovalo přes sedm milionů lidí.

Témata: WHO (Světová zdravotnická organizace) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)