Šokující útok na poslance: Útočník politika ubodal, policie ho zadržela!

David Amess

Autor: stars24.cz, ČTK

15. října 2021 15:05 | Aktualizováno: 15. října 2021 16:21

Britský konzervativní poslanec David Amess zemřel poté, co jej dnes pobodal útočník. Policie předpokládaného pachatele činu zadržela, pětadvacetiletý muž je podezřelý z vraždy. Útok se stal krátce po poledni místního času (14:05 SELČ) v kostele v Leigh-on-Sea na východ od Londýna při setkání s voliči v Amessově volebním obvodu.

Policie, která místo uzavřela, už v souvislosti s případem zatkla jednu osobu a uvedla, že po nikom dalším už nepátrá. Jako první o napadení informovala televizní stanice Sky News.

"Byl opakovaně bodnut. Nevím, jak moc je to vážné, ale nevypadá to dobře," řekl agentuře Reuters místní zastupitel, který je na místě činu.

K útoku došlo na pravidelném setkání s voliči v okrsku Southend West, který Amess v parlamentu zastupuje od roku 1997. Poslancem je od roku 1983. Podle Sky News dosud neznámý muž přišel na setkání s veřejností a Amesse napadl.

Amess patří k dlouholetým a hlasitým odpůrcům setrvání Británie v Evropské unii, účastnil se kampaně za brexit.

Násilí vůči zákonodárcům je v Británii velmi ojedinělé. Týden před referendem o setrvání Británie v EU však byla 16. června 2016 v severoanglickém městě Birstall nedaleko Leedsu zavražděna britská labouristická poslankyně Jo Coxová, odpůrkyně brexitu.

Na jednačtyřicetiletou matku dvou dětí útočník třikrát vystřelil a následně ji mnohokrát pobodal. Pachatel u soudu provolával "Smrt zrádcům, svoboda Británii". Za vraždu dostal doživotní trest vězení bez možnosti podmínečného propuštění.

Témata: David Amess Velká Británie Policie Velká Británie