Koronavirus si vyžádal dvakrát tolik obětí, ukázala studie!

Na dlažbě Staroměstského náměstí se před časem objevily kříže, symbolizují obětí pandemie. 2

Autor: stars24.cz, ČTK

7. května 2021 20:30

Kvůli nemoci covid-19 ve světě umřelo přibližně 6,9 milionů lidí, odhadli v čerstvé analýze vědci z Institutu pro měření a vyhodnocování zdraví (IHME) při Washingtonské univerzitě. S vyčíslením "skutečné bilance pandemie" přišli ve chvíli, kdy byl součet oficiálně hlášených počtů úmrtí napříč zeměmi méně než poloviční, konkrétně okolo 3,24 milionu.

Podle studie vládní statistiky výrazně zkreslují situaci i v Česku a na Slovensku.

"Jakkoli otřesná se pandemie covidu-19 může zdát, tato analýza ukazuje, že skutečná bilance je výrazně horší," řekl ředitel IHME Chris Murray. Nové poznatky podle něj mohou pomoci veřejnosti pochopit rozsah koronavirové krize, úřadům zase poskytují další podklady pro plánování.

O tom, že v řadě zemí oficiální statistiky zdaleka nezachycují všechna úmrtí způsobená covidem-19, už delší dobu svědčí data o celkové úmrtnosti za dobu pandemie. Právě tyto údaje a jejich srovnání s úmrtností v minulých letech jsou základem studie IHME. "Tato 'přebytečná úmrtnost' pak byla upravena s cílem odečíst úmrtí, která lze nepřímo přičítat pandemii, jakož i úmrtí, kterým pandemie zabránila. Výsledné upravené odhady zahrnují pouze úmrtí přímo způsobená virem SARS-CoV-2," vysvětlují autoři výzkumu.

I při aplikaci této metodiky jsou zemí s největším počtem mrtvých Spojené státy, kde podle IHME covid-19 ke 3. květnu způsobil 905.000 úmrtí a nikoli necelých 575.000 evidovaných úřady. Na druhé místo se dostala Indie, jejíž oficiální bilance v daném termínu činila 221.000 mrtvých, ovšem skutečný počet úmrtí byl podle autorů analýzy skoro trojnásobný.

Ještě markantnější rozdíl mezi oficiálním údajem a skutečností ukazuje studie v případě Ruska. To na začátku měsíce hlásilo necelých 110.000 smrtelných případů covidu-19, zatímco nemoc měla v zemi údajně skoro 600.000 obětí. Skutečný počet mrtvých podle IHME několikanásobně převyšuje hlášený údaj také v Egyptě, Japonsku, Kazachstánu nebo Albánii.

Česko řadí studie mezi 20 zemí s nejvyššími počty mrtvých na 100.000 obyvatel, nikoli však na úplné čelo žebříčku, kde se ČR aktuálně ocitá při srovnávání oficiálních statistik. Výpočet IHME stanovil výskyt úmrtí na 386,8 případů na 100.000 obyvatel, což je hodnota o 110 vyšší než jaká v daném momentě vyplývala z vládního součtu. Velmi podobně na tom byly podle analýzy Polsko a Maďarsko, Slovensko mělo údajně na 100.000 obyvatel skoro 430 úmrtí způsobených covidem-19.

V případě Slovenska přitom jde o nárůst skoro dvojnásobný, neboť úřady hlásily v přepočtu na 100.000 obyvatel jen 216,6 úmrtí. Východní soused ČR je v tabulce IHME na 11. místě za Peru, Rumunskem nebo Mexikem, nejhůře ze srovnání vychází Ázerbájdžán s hodnotou 648,8.

"Řada zemí se měření následků pandemie věnovala s mimořádným nasazením, naše analýza ovšem ukazuje jak složité je přesně mapovat nové a rychle se šířící infekční onemocnění," komentoval výsledky statistik a odborník na veřejné zdraví Murray.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Lidé výzkum Praha