Čeká Trumpa impeachment? Nervy dochází i jeho lidem!

Donald Trump

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. ledna 2021 15:43

Ačkoliv je už nyní jasné, že Donald Trump nebude příštím americkým prezidentem, přesto čelí takzvanému impeachment. Trump se tak stal prvním prezidentem, proti němuž zákonodárci proces odvolání z funkce vedou podruhé.

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová dnes svým podpisem potvrdila ústavní žalobu proti republikánskému prezidentovi Donaldu Trumpovi. 

Sněmovna reprezentantů podpořila návrh ústavní žaloby na Trumpa hlasy 222 demokratů. Přidalo se i deset členů Trumpovy Republikánské strany. 

Trump čelí obvinění z podněcování ke vzpouře v souvislosti s událostmi z minulého týdne, kdy dav jeho příznivců zaútočil na budovu Kongresu během schůze Kongresu k výsledkům prezidentských voleb.

Při nepokojích zemřelo pět lidí a byl vyhlášen noční zákaz vycházení. Podle demokratů i některých republikánů Trump svou rétorikou přispěl k útoku svých stoupenců na Kapitol.

Trump na výsledky voleb reagoval prohlášením, ve kterém neuznal volební porážku a výsledek opakovaně zpochybňoval. Tvrdil například, že volby byly zmanipulované.

Na veřejnost také unikla nahrávka, ve které se Trump pomocí nadávek, lichotek i hrozeb snažil přesvědčit státního tajemníka státu Georgia, aby našel dostatečný počet voličských hlasů a změnil výsledek voleb.

Ještě v den útoku na Kapitol Trump promlouval ke svým příznivcům a odmítl přiznat porážku. Rétoriku změnil až po událostech, ke kterým došlo v následujících hodinách.

Přesto dodnes tvrdí, že obsah jeho projevu byl "naprosto vhodný". "Co se týče impeachmentu, je to vlastně pokračování největšího honu na čarodějnice v dějinách politiky. Je to směšné. Je to absolutně směšné," tvrdí. 

Témata: Donald Trump USA