Koronavirus uzamyká Německo! Jaká bude doba karantény?

Covid-19, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

2. listopadu 2020 8:37

Čím dál víc evropských zemí se kvůli rostoucím počtům lidí nakažených koronavirem vydává cestou restrikcí a opatření ode dneška podstatně zpřísní například Německo, Belgie nebo švýcarský kanton Ženeva.

Další země včetně Itálie mají o dalších omezeních teprve rozhodnout. Slovensko by mělo dnes zveřejnit výsledky plošného testování na koronavirus, které úřady zorganizovaly o víkendu.

V Německu dnes začíná celostátní karanténa, která bude platit do konce měsíce. Během této doby budou uzavřené hospody, bary, restaurace, divadla či kina a omezená bude možnost shromažďování. Sejít se nově může maximálně deset lidí z nejvýše dvou domácností. Otevřené naopak zůstanou školy, školky nebo obchody.

V Belgii se naproti tomu obchody zavřou a fungovat budou jen ty, které prodávají nezbytné zboží jako jsou potraviny či léky. Firmám vláda doporučila nechat zaměstnance pracovat z domova a domácnostem zakázala pozvat si domů více než jednoho hosta. Restaurace, muzea, divadla a některé obchody se od dnešního večera zavřou také ve švýcarském kantonu Ženeva.

Tvrdší restrikce podle všeho nařídí také italská vláda. Spekuluje se, že by mezi ně mohly patřit lokální karantény v místech, kde se koronavirus nejrychleji šíří - například v regionu Lombardie či městech Janov a Neapol.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)