Testy pendlerů: Jak se dostat do Německa do práce?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

24. října 2020 17:25

V Bavorsku od pátku platí povinné testování lidí, kteří do země dojíždějí za prací či za studiem z rizikových oblastí, tedy i z České republiky. Předpis Bavorsko zveřejnilo v ministerském věstníku.

I když povinnost negativního testu začne platit již od pátku, pendleři budou mít na podstoupení prvního rozboru sedm dní, opakovat ho pak budou muset jednou týdně. Testy budou pro zahraniční pracovníky bezplatné, náklady bude hradit bavorská vláda.

Novou povinnost pro pendlery z rizikových oblastí ve středu ohlásil bavorský premiér Markus Söder. Rozhodnutí bavorské vlády zdůvodnil tím, že je nezbytné, pokud mají být udrženy otevřené hranice. V posledních dnech Söder opakovaně přirovnával rychlost šíření koronaviru v Česku k explozi. Německý Institut Roberta Kocha (RKI) zařadil Česko na seznam rizikových oblastí 25. září.

Negativní test na koronavirus tak bude nyní muset příslušným bavorským úřadům předkládat každý zahraniční pracovník, který v uplynulých 14 dnech pobýval v některé z rizikových oblastí. Podobně již dříve postupoval bavorský zemský okres Cham, který testy žádal ve dvoutýdenním intervalu, v případě zdravotníků v pětidenním. Nové bavorské vládní nařízení plošně požaduje opakovaní testů minimálně každých sedm dní.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Německo hranice