Koronavirus na Slovensku: Naši sousedé řeší NEČEKANÝ PROBLÉM!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. června 2020 14:55

Slovensko je jednou ze zemí, která první vlnu nového typu koronaviru zvládla s minimálními ztrátami. Zatímco se ale u našich sousedů stále více hovoří o vlně druhé, počet testovaných rapidně klesl.

Tamní i tuzemská média o Slovensku již několik dní hovoří v souvislosti s druhou vlnou koronaviru. Ta v zemi sice nepropukla, její hrozba je ale vysoká.

Paradoxně ale počet testů poklesl na úplné minimum. Například v neděli jich proběhlo jen 41. Z toho jeden případ byl vyhodnocen jako pozitivní. Média upozornila, že jde o rekordně nízký počet testů.

Nízký počet testovaných ale část veřejnosti znervózňuje. O to více, že za poslední týden se na Slovensku objevilo 39 nakažených. To je na tamní statistiku poměrně vysoké číslo.

Podle tamních úřadů je ale vše v pořádku. Magazín Nový čas se na nízký počet testů ptal na Úřadu vlády, ten ale redaktory odkázal na Úřad veřejného zdravotnictví.

"Tak jako v zahraničí, i na Slovensku se během víkendu provádí méně odběrů klinických vzorků na laboratorní diagnostiku onemocnění covid-19. Přes víkend se testují zpravidla neodkladné případy v rámci epidemiologického vyšetřování," vysvětlil Marek Eliáš z ÚVZ.

Odběr klinických vzorků se podle něj aktuálně provádí adresně, v indikovaných případech a v současnosti vzhledem k adresnost testování se realizuje méně plošného testování.

Indikované případy jsou lidé, kteří se vracejí ze zemí, které nejsou v aktuálním opatření označené jako bezpečné, a o osoby vykazující klinické příznaky respiračního onemocnění. 

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Slovensko