Otevření hranic: Kdy se podíváme do zahraničí?

Kvůli koronaviru se na státní hranice vrátily kontroly

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. května 2020 20:41

Slovensko má ambici otevřít hranice co nejdříve, pokud to situace kolem pandemie nemoci covid-19 umožní. Novinářům to dnes řekl premiér Igor Matovič, konkrétní termín neuvedl. Naznačil, že země by měla zůstat uzavřena pro obyvatele těch zemí, které mají výrazně vyšší počet nakažených. Podle dřívějšího vyjádření českého premiéra Andreje Babiše by se hranice se Slovenskem mohly otevřít 8. nebo 15. června.

"Naším cílem je, aby se hranice co nejdříve otevíraly s každou zemí, kde to situace umožní. Musí to být v souladu zejména s medicínskou stránkou věci. Nesmíme otevírat hranice vůči zemím, kde je výrazně více lidí nemocných s covidem-19," uvedl Matovič. Dodal, že Bratislava nechce mít zavřené hranice, pokud k tomu nebude důvod.

Matovič se na Slovensku řadí k zastáncům spíše opatrnějšího přístupu k uvolňování karanténních opatření. Zdůvodňuje to snahou o to, aby si země zachovala nízký počet nakažených koronavirem. Slovensko, které má zhruba pět a půl milionu obyvatel, dosud zaznamenalo 1477 infikovaných, z nichž většina se již vyléčila a 27 lidí s koronavirem zemřelo.

Bratislava kvůli koronaviru sice zhruba od poloviny března neumožňuje vstup cizincům do země, výjimka se vztahuje například na řidiče kamionů, osoby s pobytem v zemi pod Tatrami či na pendlery.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček dříve v tomto týdnu uvedl, že příští týden bude jednat se zástupci Rakouska a Slovenska o harmonogramu pro otevření hranic, ke kterému by mohlo dojít v polovině června.

Kroky k uvolňování režimu na hranicích již ohlásily například Německo a Rakousko.

Německá vláda oznámila, že od soboty zcela zruší nebo alespoň uvolní kontroly na svých hranicích zavedené kvůli koronaviru. Krok se týká hranic s Rakouskem, Švýcarskem, Francií a Lucemburskem, hraniční přechody s Českem spolková republika nehlídala ani dosud.

Rakousko, které kvůli viru omezilo příchody ze sousedních zemí jen na odůvodněné případy, dnes avizovalo snahu plně otevřít hranice i s dalšími sousedními zeměmi než s Německem. Spolková země Horní Rakousy už částečně otevřela hraniční přechod Weigetschlag/Studánky, zatím jen pro zemědělce a lesníky.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) hranice Slovensko