Kdy se zbavíme koronaviru? WHO nemá dobré zprávy!

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

4. května 2020 20:17

Svět se musí sjednotit ve vývoji a sdílení nástrojů v boji s koronavirem, který tu s námi bude ještě dlouho. Řekl to dnes generální tajemník Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus na pravidelné tiskové konferenci WHO. Další zástupce organizace Mike Ryan označil za spekulace americká tvrzení o původu viru v laboratoři v čínském Wu-chanu.

Tedros vyzval svět k jednotě, pokud chce koronavirus porazit. "Vir s námi bude dlouho a my se musíme semknout při vývoji a sdílení nástrojů, abychom ho porazili," řekl Tedros na virtuálním brífinku ze Ženevy.

Krizový expert WHO Mike Ryan mimo jiné uvítal výsledky klinického testování léku remdesivir, po němž se někteří pacienti s covidem-19 rychleji uzdravili. Podle něj tu jsou "známky naděje pro potenciální využití léku" při léčení pacientů s covidem-19.

Ryan také zdůraznil, že moderní technologické nástroje, jako aplikace pro trasování kontaktů, nemohou nahradit poctivou práci zdravotníků v terénu. Pochválil přitom strategie zemí, jako jsou Jižní Korea a Singapur.

Dále se Ryan vyjádřil k víkendovým výrokům amerického ministra zahraničí Mikea Pompea o mnoha důkazech, že koronavirus pochází z laboratoře v čínském Wu-chanu. WHO podle Ryana z USA nedostala žádné relevantní údaje o původu viru. Z pohledu WHO tak tvrzení šéfa diplomacie USA zůstávají spekulací, zdůraznil Ryan a vyzval k vědeckému, nikoli politickému vyšetření původu viru.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) WHO (Světová zdravotnická organizace)