Koronavirus Covid-19: Mrtví narůstají. Sledujte mapu online!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. února 2020 9:54

V pevninské Číně stoupl ve středu počet případů nákazy novým typem koronaviru o 433, celkově se tak nakazilo už 78.497 lidí. Dalších 29 pacientů s nemocí COVID-19 zemřelo, celkově má tak v Číně tato choroba už 2744 obětí, uvedla agentura Reuters.

Oproti úterku, kdy zemřelo 52 lidí, se však počet mrtvých snížil. Převážná většina případů i nadále připadá na provincii Chu-pej, která je už od loňského prosince ohniskem nákazy. Jižní Korea ohlásila dalších 334 případů nákazy novým typem koronaviru, nemocných je tak celkem už 1595.

Saúdská Arábie kvůli epidemii koronaviru dočasně zakázala vstup do země zahraničním poutníkům mířícím do dvou nejposvátnějších měst islámu Mekky a Medíny. Informovalo o tom dnes podle agentury AP ministerstvo zahraničí. Do monarchie se nedostanou ani lidé ze států, kde mají větší počet nakažených.

První případ nákazy novým koronavirem dnes potvrdilo i Dánsko. Podle listu Politiken onemocněl muž, který se vrátil z lyžařského zájezdu do severní Itálie. Nyní je v domácí karanténě. Ve středu ohlásilo prvního pacienta s nemocí COVID-19 rovněž Norsko, několik nakažených je i ve Švédsku a Finsku.

První případy nákazy novým koronavirem se objevily i v Řecku, v sousední Severní Makedonii a v Rumunsku. Ve dvou případech jde o ženy, které se nedávno vrátily z Itálie, informovaly úřady. V Rumunsku se nakazil muž, který byl v kontaktu s italským turistou.

V Itálii počet nemocných stoupl na 424, tedy přibližně o stovku oproti úterý. Podle šéfa civilní ochrany Angela Borrelliho dosud zemřelo 12 osob, u nichž se nemoc COVID-19 potvrdila; ve všech případech šlo o starší pacienty, kteří trpěli i dalšími závažnými zdravotními problémy.

V podobných situacích jako je tato je podle odborníků nejdůležitější neztrácet hlavu a nepropadat panice. Na internetu se šíří řada dezinformací, z nichž většina má do pravdy skutečně daleko.

Základem všeho je informovanost, a ta by u hrozby celosvětového charakteru, která se s každým dnem zhoršuje, měla probíhat v reálném čase. Vědci proto vytvořili několik aplikací, které lékařům a novinářům z celého světa usnadňují práci s fakty. 

Nejpřehlednější a pravděpodobně nejaktuálnější statistiku poskytuje aplikace, kterou vytvořila Univerzita Johnse Hopkinse. Mapa, kterou najdete ZDE, srovnává data Světové zdravotnické organizace a Centra pro kontrolu a prevenci nemocí a aktualizuje se o nejnovější čísla několikrát za hodinu.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) viry a bakterie