Koronavirus v Evropě: Počet zemí s nákazou přibývá! Lidé začínají umírat

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

26. února 2020 20:37

Nový typ koronaviru je v Evropě v 15 zemích. První tři případy ohlásili lékaři 24. ledna ve Francii, následovaly Německo a Finsko. V Evropě je nyní 14 mrtvých, z toho 12 v Itálii, kde se v pátek 21. února vyskytl první případ úmrtí Evropana na nemoc COVID-19, a dva ve Francii.

Francie dnes potvrdila druhé úmrtí člověka nakaženého novým typem koronaviru. Jde o prvního Francouze, který zemřel poté, co se u něj prokázala nemoc COVID-19, informovala agentura AFP. V polovině února na nemoc způsobenou novým typem koronaviru v Paříži zemřel 80letý Číňan. Celkem se ve Francii potvrdilo již 18 případů infekce, čtyři nakažení zůstávají v nemocnicích, ve špatném stavu je jeden z nich.

Šedesátiletý Francouz, o jehož smrti dnes informovaly úřady, se v úterý dostal do pařížské univerzitní nemocnice Pitié-Salpêtrière ve velmi vážném stavu. "Bohužel v noci zemřel," uvedl zástupce ministerstva zdravotnictví Jérôme Salomon.

Muž, který zemřel, byl jedním ze tří nově potvrzených případů nákazy ve Francii. Dalším nakaženým je 55letý muž, který leží na jednotce intenzivní péče ve městě Amiens. Virus se nově potvrdil také u 36letého muže ve Štrasburku, který předtím přicestoval z italského regionu Lombardie. Večer informoval francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran ještě o dalším případu infekce, a to u manželky muže hospitalizovaného ve městě Annecy.

Celkem se tak ve Francii koronavirus potvrdil už u 18 lidí, 12 z nich se podle Vérana uzdravilo. "Řeknu to dnes večer znovu, ve Francii není žádná epidemie," prohlásil i přes dnešní vývoj ministr zdravotnictví.

První případy nákazy novým koronavirem se dnes objevily v Řecku a sv ousední Severní Makedonii. V obou případech jde o ženy, které se nedávno vrátily z Itálie, informovaly úřady. V Itálii počet nemocných stoupl na 400, tedy přibližně o 80 oproti úterý. Podle šéfa civilní ochrany Angela Borrelliho dosud zemřelo 12 osob, u nichž se nemoc COVID-19 potvrdila; ve všech případech šlo o starší pacienty, kteří trpěli i dalšími závažnými zdravotními problémy.

Řecké ministerstvo zdravotnictví dnes informovalo, že prvním případem nákazy koronavirem v zemi je 38letá žena, která nedávno navštívila sever Itálie. Řecká pacientka "se těší dobrému zdraví a sleduje ji výjimečně dobrý odborný tým v Soluni", řekl Sotiris Tsiodras z řeckého ministerstva zdravotnictví. Řecké úřady nyní zjišťují, s kým přišla žena v poslední době do kontaktu; těmto osobám pak nařídí izolaci.

Řecká vláda v úterý večer vydala ochranná opatření pro případ, že by se v zemi nákaza objevila. Určila například 13 nemocnic napříč Řeckem, kde bude o pacienty s koronavirem postaráno.

V Severní Makedonii byla dnes na koronavirus pozitivně testována žena, která se vrátila z Itálie. Severomakedonský ministr zdravotnictví Venko Filipče řekl, že v karanténě je nyní ona i další pasažéři z dodávky, kterou žena cestovala.

Novým koronavirem je v Německu nakažena i manželka muže, u něhož byla infekce potvrzena v úterý ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Vyplývá to z informací agentury DPA, která se odvolává na místní úřady, i ředitele kliniky v Düsseldorfu. Dvojice má dvě děti a žena pracuje ve školce, sdělil zemský ministr zdravotnictví Karl-Josef Laumann. Další dva nakažené dnes podle DPA hlásí také spolková země Bádensko-Württembersko na jihozápadě Německa a jednoho nemocného také sousední Porýní-Falc. Během úterý a dneška tak byla nákaza v Německu hlášena dohromady u šesti pacientů.

Z nejlidnatější německé spolkové země je hlášen druhý potvrzený případ koronaviru. "U druhé osoby, z blízkého osobního okolí pacienta, byl výsledek testu také pozitivní," oznámila univerzitní klinika v Düsseldorfu. Ředitel kliniky Dieter Häussinger později na tiskové konferenci potvrdil, že nakažená je manželka prvního pacienta.

Gruzie dnes ohlásila první potvrzený případ koronaviru. Pacient podle ministryně zdravotnictví přicestoval do vlasti z Íránu, kde se nákaza rozmohla. Premiér Giorgi Gacharia po mimořádném zasedání vlády podle agentury TASS ohlásil, že Gruzie na dva týdny omezí vzdušné a pozemní spojení s Íránem s cílem zabránit dalšímu šíření infekce.

"Lékaři virus zjistili u gruzínského občana, který přicestoval do vlasti z Íránu přes Ázerbájdžán. Pacient byl převezen do nemocnice specializované na infekční nemoci," uvedla ministryně Jekaterina Tikaradzeová. Lékaři podle ní označují stav nakaženého padesátiletého muže za uspokojivý, jeho život není v ohrožení.

"Chci uklidnit naše spoluobčany: nemáme důvod k panice, protože vláda dělá vše a přijímá všechna opatření, aby v Gruzii nevypukla epidemie," zdůraznila ministryně.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) evropa viry a bakterie