Čech uvězněný ve Wu-chanu: Babiš mě doma nechce! Nechápu ho, ale dělá to chytře!

Andrej Babiš (ANO) 5

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

27. ledna 2020 15:01

V epicentru šíření nového koronaviru, čínském městě Wu-chan, se nachází několik Čechů. Jeden z nich na sociální síti prozradil, jak o své nynější situaci přemýšlí. Při tom se pustil do českého premiéra Andreje Babiše.

V čínském Wu-chanu, odkud se šíří nebezpečný koronavirus, který už připravil o život desítky lidí a přinejmenším stovky dalších nakazil, se nacházejí čtyři Češi. Dva z nich, studenti, projevili zájem o evakuaci a je s nimi v kontaktu ministerstvo zahraničí, které radí zůstat v bytě a nevycházet, pokud to není nutné.

Jedním ze studentů je Daniel P., který se včera důrazně ohradil proti předchozím tvrzením předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). „Nechápu, jak může dalších 14 dní ve Wu-chanu snížit šanci nákazy mě a ostatních Čechů, co tu momentálně pobývají. Copak se za ty 2 týdny nemůžeme nakazit? Nebylo by rozumnější např. uvažovat o nějaké té karanténě?“ ptá se.

„Francie, USA, Rusko apod. mají každý několik stovek občanů ve Wu-chanu, a náš pan premiér má strach, aby náhodou jeho dva občané nemohli zamořit celou naši republiku. Samozřejmě to dělá chytře, alespoň jeho konkurenční strany nebudou mít šanci dostat o jeden hlas víc ve volbách. Alespoň po takovém vyjádření by tu ta šance nebyla,“ píše v Číně izolovaný Čech.

Daniel poděkoval všem za podporu, kterou nečekal. Zdůraznil, že chce jen pryč z epicentra nemoci a nemá problém s nutnými procedurami doma v Česku. „Nerad bych někoho z vás nakazil nebo vyděsil, to bych tu fakt raději zůstal. Počítám s karanténou, klidně i na měsíc. Je to v zájmu nás všech,“ dodal.

Premiér Babiš dnes dle ČTK před odletem do Polska řekl, že by oba čeští studenti mohli po evakuaci z Číny zůstat v karanténě ve Francii. Právě s ní totiž česká vláda jedná, momentálně se také zabývá otázkou, jak za evakuaci zaplatit.

Témata: P. český student z Wu-chanu Daniel Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Andrej Babiš Koronavirus