SMRTELNÝ VIRUS V EVROPĚ! Několik nakažených ve Francii!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

24. ledna 2020 21:27

Ve Francii se objevily dva případy nákazy novým koronavirem, který byl poprvé zaznamenán na konci loňského roku v čínském městě Wu-Chan a jemuž podlehlo již nejméně 26 lidí. Jedná se o první výskyt viru v Evropě. Podle francouzského ministerstva zdravotnictví, které informaci oznámilo, se zřejmě budou objevovat i další případy.

První nakažený se podle úřadů léčí v okolí Paříže, druhý v nemocnici v Bordeaux na jihozápadě země. Francouzská ministryně zdravotnictví Agnès Buzynová uvedla, že úřady udělají vše pro to, aby zabránily dalšímu šíření nemoci.

Většina ze zatím asi 830 potvrzených nakažených lidí se objevila v několika čínských provinciích. Jednotlivé případy však hlásí také okolní asijské státy u příchozích z Číny. Druhého nakaženého dnes potvrdily také Spojené státy.

Některé země, včetně Itálie, Británie či Srbska, zavedly na letištích oddělené prostory pro pasažéry cestující z postižených oblastí. Ve Spojeném království se při kontrolách několika vytipovaných osob zatím onemocnění novým koronavirem nepotvrdilo. Místní úřady se však obávají, že se virus v zemi pravděpodobně brzy objeví.

České ministerstvo zahraničí doporučilo Čechům, aby necestovali do osmi měst v čínské provincii Chu-pej, která tamní úřady kvůli výskytu nákazy uzavřely.

Podle lékařů vyvolává nový koronavirus onemocnění s příznaky chřipky. Pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) viry a bakterie Francie