Svět pohltí PANIKA! Benzín v Česku může stát 40 korun, varuje expert!

Benzinky, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. září 2019 16:57

Útok na ropná zařízení společnosti Saudi Aramco na východě Saúdské Arábie uvrhl světový ropný trh do stavu, kterého se všichni obávali. Snížení produkce ropy o 5,7 milionu barelů denně, což odpovídá asi polovině saúdskoarabské denní těžby, je nebezpečnou situací, ve které se podle agentury Bloomberg ukáže, jak citlivý ropný trh ve skutečnosti je. Událost podle analytiků jistě způsobí růst cen ropy.

Protiíránské sankce, incidenty s tankery či sestřelení dronů nad Hormuzským průlivem, který je strategickou trasou pro dopravu ropy, přešly trhy prakticky bez povšimnutí. To, co se stalo nyní, je ale zcela odlišným případem. Klíčové je, jak dlouho bude výluka poničených ropných provozů trvat. To zatím známo není. Podle zdroje agentury Reuters potrvá týdny.

Délka uzávěry a přesný rozsah škod, který také ještě není znám, se odrazí i v ceně ropy. Hrozbou je i to, že pokud trhy nebudou mít dostatek informací, povede to obchodníky k přesvědčení, že nastal nejhorší možný scénář. Energetičtí analytici citovaní německým portálem Deutsche Welle již nyní předpovídají prudký růst cen.

Televize CNBC uvedla, že experti předpokládají okamžité zvýšení ceny o pět až deset dolarů (až 233 korun) za barel, jakmile se o nedělní noci amerického času trhy otevřou. Další analytici dokonce předpověděli sto dolarů (2334 korun) za barel, v pátek se přitom barel severomořské ropy Brent obchodoval za 60,22 dolaru (1400 korun).

"Obchodníci s ropou zítra vyhlíží paniku. Útok na největší ropný areál světa může zdražit ropu až nad 100 dolarů za barel, benzín v ČR pak může jít ke 40 korunám za litr," varuje analytik Lukáš Kovanda.

"Benzín a nafta v ČR tak mohou během následujících týdnů výrazně zdražit, do konce září o dvě koruny na litr. V měsíci říjnu se pak cena v krajním případě může vyšplhat k rekordním maximům roku 2012. Tehdy stál benzín více než 38,50 koruny za litr a nafta překročila cenu 37,20 koruny za litr," dodal.

V tuto chvíli podle něj nelze ani přibližně odhadnout, jak dlouho výpadek potrvá. Každopádně v roce 2012, kdy cena pohonných hmot vystoupala v ČR na své dějinné maximum, se cena ropy pohybovala většinou nad úrovní právě sta dolarů za barel. Dolar byl vůči koruně ovšem v té době výrazně slabší než dnes, kdy se prodává za 23,4 koruny. V roce 2012 dopad tehdejších vysokých cen ropy tlumilo to, že dolar vyšel převážně na 19 nebo 20 korun. Nyní by naopak slabá koruna vůči dolaru růst cen benzínu a nafty v ČR ještě umocňovala.

"Celá víkendová situace ovšem ukazuje, jak je saúdský ropný průmysl zranitelný. To může vést k trvalejšímu tlaku na růst cen ropy, i pokud se podaří dodávky rychle obnovit. V pondělí, až se po víkendu začne s ropou opět obchodovat, mnozí obchodníci vyhlíží panickou reakci trhů, která může ropu skokově zdražit o pět až deset dolarů za barel," upozornil expert.

"Každý dvacátý barel ropy na světě pochází právě z Abkajku. Právě proto je velmi pravděpodobné, že až se zítra začne po víkendové pauze zase obchodovat s ropou, její cena citelně vzroste. Ale nejen kvůli vlastnímu výpadku dodávek z Abkajku a další saúdských ropných polí a zvýšené nejistotě," dodal.

Podle Bloombergu není ani jasné, co bude znamenat pro trhy uvolňování strategických zásob, aby se výpadek v dodávkách ropy pokryl. Mezinárodní energetická agentura (IEA) oznámila, že situaci sleduje a že trhy jsou nyní dostatečně zásobeny. Takové prohlášení naznačuje, že IEA očekává rychlé zprovoznění odstavených saúdskoarabských provozů.

Jisté podle Bloombergu je nicméně to, že ropný trh vstoupil do nového a nebezpečného období. Korunní princ Muhammad bin Salmán, který vede intervenci saúdskoarabské koalice v Jemenu, bude téměř určitě muset na incident zareagovat, a to obzvláště v případě, že výpadek ropy bude dlouhodobější.

Témata: ropa pohonné hmoty Čerpací stanice Saúdská Arábie