Česko se bouří proti Babišovi! Městy otřásaly mohutné demonstrace!

Ilustrační foto.

Autor: stars24.cz, ČTK

29. dubna 2019 18:12 | Aktualizováno: 29. dubna 2019 20:53

Přes nepříznivé počasí se dnes v Praze sešly tisíce lidí k protestu proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a plánované změně v čele ministerstva spravedlnosti. Stovky jich vyšly z Hradčanského náměstí, cestou přes Karlův most na Staroměstské náměstí, kde naváže hodinová demonstrace, jich znatelně přibylo. Podle organizátorů ze spolku Milion chvilek v pochodu šly 4000 lidí. Babišovi odpůrci se obávají toho, že Česko bude, co do útoků na nezávislost justice, následovat Polsko a Maďarsko. Za nezávislou justici se demonstruje také v dalších městech v zemi.

Spolek demonstraci svolal právě na protest proti dosazení Benešové do čela české justice. Premiér poradkyni prezidenta Miloše Zemana a exministryni spravedlnosti navrhl jmenovat namísto dosavadního ministra Jana Kněžínka (za ANO). "Nechceme, aby premiér Babiš dostal justici pod kontrolu účelovou výměnou ministra spravedlnosti den poté, co policie navrhla Babišovu obžalobu," uvedli organizátoři na webu spolku s odkazem na trestní stíhání Babiše v dotační kauze Čapí hnízdo. Spolu s dalšími novými členy kabinetu má být Benešová jmenována v úterý. Babiš i Benešová odmítají, že by se chystaly personální změny na státním zastupitelství.

Předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář protestujícím na Staroměstském náměstí řekl, že není možné přijímat nepřijatelné. "Nechceme ovládnutí justice premiérem a Hradem," uvedl. Protest podle něj požaduje nezávislého ministra spravedlnosti a tím Benešová není. Cílem také je, aby do rozhodnutí soudu o Babišovi nenastaly změny na Nejvyšším a vrchních státních zastupitelstvích. Pokud Benešová na ministerstvo nastoupí, za týden se podle Mináře uskuteční další protest opět na Staroměstském náměstí.

Demonstranti drželi vlajky ČR a Evropské unie, na transparentech měli nápisy Demisi! a Rezignace! nebo vyobrazení Babiše s Kněžínkovou hlavou a textem Spravedlnost jsem já. Babišovu fotografii na dalším transparentu doprovázel nápis Benešová Marie, mé zločiny zakryje. Některé nápisy byly namířené i proti Zemanovi. Při pochodu z Hradčan účastníci skandovali Nezávislost justice!, Benešovou nechceme!, Babiše do koše!, Demisi!, Chceme právní stát! nebo Máme toho dost! Stovky lidí se před deštěm kryly deštníky v barvách trikolory, kterých 600 pořídili organizátoři.

Právě jsme sehnali 600 těchto parádních deštníků s českou vlajkou. K dostání dnes od 17:30 na Hradčanském náměstí! Fotky seshora budou mít tentokrát opět něco do sebe. ;-)UDÁLOST ZDE: https://t.co/OTafEu5RPx pic.twitter.com/XpJrCseDek

— Milion chvilek pro demokracii (@milionchvilek) 29. dubna 2019

Babiš nechce "do tepláků", a Pražský hrad proto hledal ministryni, která by dokázala justici ochočit, řekl účastníkům na Staroměstském náměstí ředitel protikorupční organizace Transparency International ČR David Ondráčka. "Právní stát se nedá donekonečna ohýbat, protože se nakonec může zlomit," podotkl. Lidé opakovaně skandovali Hanba! a Nejsme slepí! nebo pískali. O politických změnách v polské a maďarské justici promluvil ředitel české pobočky Amnesty International Mark Martin. Zhruba hodinovou demonstraci na Staroměstském náměstí zakončil zpěv státní hymny.

Podle odhadu policistů, kteří pochod doprovázeli, z Hradčanského náměstí vyšlo zhruba 700 lidí. V pochodu, který prošel i přes Karlův most, účastníků přibylo na zhruba 4000, na Staroměstském náměstí se jich shromáždilo asi 15.000, řekl ČTK Minář. Policisté kvůli pochodu museli přechodně zastavit dopravu přes Malostranské náměstí, na Smetanově nábřeží a Národní třídě.

Demonstrace za nezávislost české justice byla na dnešek svolána také v desítkách dalších měst. V Liberci se podle odhadu ČTK sešla zhruba stovka lidí, dvě stovky v Olomouci, Ostravě a Českých Budějovicích, víc než 500 v Hradci Králové. V Brně se podle odhadu zpravodaje ČTK shromáždilo nejméně 3500 lidí.

Naposled sdružení Milion chvilek uspořádalo demonstraci u příležitosti výročí upálení Jana Palacha. Spolek vznikl předloni po sněmovních volbách. Babiše vyzval k tomu, aby plnil předvolební sliby občanům, zejména to, že bude podporovat a rozvíjet demokracii v ČR. Protože podle spolku své sliby nemyslel vážně, přišli jeho členové loni v únoru s kampaní Milion chvilek pro demokracii. Za sto dní chtěli získat milion podpisů od lidí, kteří si myslí, že má Babiš odstoupit z čela vlády. Petici dosud podepsalo víc než 333.000 lidí.

Iniciativa loni uspořádala několik protestů. Ve větším počtu se naposled její příznivci sešli na Staroměstském náměstí 23. listopadu, aby podpořili pokus opozice o vyslovení nedůvěry. Vláda tehdy hlasování přežila.

Témata: Demonstrace Praha Andrej Babiš Marie Benešová