Češi mají jasno! Jsou spokojeni s programem vlády, s Babišem ne!

Andrej Babiš (ANO)

Autor: ČTK, stars24.cz

8. března 2019 20:29

Lidé jsou s programem nynější vlády pod vedením Andreje Babiše (ANO) převážně spokojeni, stejně jako před rokem v případě tehdejšího menšinového kabinetu ANO. V hodnocení premiéra a personálního složení kabinetu ale nadále převládá mezi lidmi nespokojenost, která se zvýšila. Meziročně se naopak zlepšilo vnímání činnosti vlády. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Ve všech posuzovaných aspektech je současný kabinet ANO a ČSSD s podporou KSČM vnímán lépe než předchozí koaliční vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD), jejíž členem bylo ANO a KDU-ČSL.

Počet lidí spokojených s Babišem jako premiérem se za rok příliš nezměnil, aktuálně jich bylo 42 procent. Počet nespokojených se zvýšil z 48 procent na letošních 52 procent. S personálním složením vlády bylo spokojeno 37 procent dotázaných (o tři procentní body více), nespokojeno bylo 54 procent, což byl nárůst o šest procentních bodů.

S programem nynější Babišovy vlády bylo podle letošního průzkumu spokojeno 52 procent lidí, což bylo o devět procentních bodů více než před rokem, kdy vládl jednobarevný kabinet ANO. Nespokojenost zůstala na 34 procentech.

Spokojených i nespokojených lidí s činností vlády bylo shodně 47 procent. Spokojených bylo ale o šest procentních bodů více než před rokem, nespokojených bylo o tři procentní body více. Komunikaci vlády s veřejností letos kladně ohodnotilo 45 procent dotázaných, nespokojených bylo 47 procent. Oba tábory v tomto hodnocení za rok mírně posílily zhruba stejnou měrou.

Spokojenost podle CVVM panovala zejména mezi občany, kteří se zajímají o politiku, důvěřují současné vládě, jsou spokojeni se současnou politickou situací, mají dobrou životní úroveň a příznivě hodnotí ekonomickou situaci v České republice. Vyšší spokojenost deklarovali voliči ANO a ČSSD, vyšší nespokojenost zaznamenalo CVVM byla mezi voliči ODS a Pirátů.

CVVM provedlo průzkum v první polovině února mezi tisícovkou lidí starších 15 let.

Témata: Vláda ČR Andrej Babiš Česká republika