Tisíce klientů, miliardy korun! České pojišťovny ve velkém podvádí své klienty

CZK

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

13. února 2019 12:11

Vybrané české pojišťovny podvedly tisíce klientů a získaly tak miliardy korun navíc, tvrdí spolek, který nabízí pomoc podvedeným klientům. Redakce serveru stars24.cz zjišťovala, jak a koho měly pojišťovny poškodit. Nejste mezi podvedenými?

Spolek Podvedení klienti včera opět upozornil příslušné autority na to, že Česká pojišťovna manipuluje s výší plnění při zániku pojištění. Zástupci iniciativy se celou věc nebojí označit za tunel. Problémy se týkají především investičního životního pojištění. Částka by se mohla pohybovat i v řádu miliard korun.

„Pojišťovny účtují náklady, které si s klientem nedohodli, například provizi pro zprostředkovatele. Náklady na produkt jsou tedy několikanásobně vyšší, než možné výnosy,“ popisuje pro stars24.cz tiskový mluvčí podvedených klientů pojišťoven Jiří Chvojka. Především jde o produkty České pojišťovny i společností AXA, NN (dříve ING) a Pojišťovny České spořitelny.

„V tisících případů už máme jasný postoj finančního arbitra, že kvůli tomu jsou smlouvy neplatné a pojišťovny musejí vracet peníze,“ dodává tiskový mluvčí a připomíná, že v celé věci už existuje i stanovisko Nejvyššího soudu.

„Nikoho nezastupujeme, ale zdarma poskytujeme informace,“ vysvětluje Chvojka pro stars24.cz smysl iniciativy. Ozvalo se prý už téměř 12 tisíc poškozených klientů. „Všem jsme radili získat maximum informací od pojišťovny a obrátit se na finančního arbitra,“ říká.

Třeba Česká pojišťovna podle zástupců iniciativy zaplatila klientům výrazně nižší částky, než měla, v případě předčasného ukončení pojistné smlouvy. Pojišťovna AXA zase uzavírala s klienty smlouvy s nulovou pojistnou částkou na riziko smrti nebo dožití. O žádnou pojistnou smlouvu tak vlastně nešlo.

„Upozorňoval jsem na to mnohokrát, tady nejde o otázku finanční gramotnosti. V podstatě nikdo na investičním životním pojištění nemůže vydělat, ani za podmínky, že smlouvu dokončí a bude spořit 20 let,“ okomentoval celou situaci poslanec Patrik Nacher (ANO). Rád by se prý seznámil s někým, kdo díky investičnímu životnímu pojištění vydělal, ale nevěří tomu, že někdo takový existuje.

Témata: pojišťovny podvod peníze CZK