Dělají si srandu? Brno se chtělo přiblížit moderním městům, ale je spíš pro smích

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

1. února 2019 16:46

Brno a nové technologie, to je kapitola sama pro sebe, dalo by se říct. Potvrzuje to i dnes odstartovaný projekt, který se týká městské hromadné dopravy. Nebojte se, o hyperloop zatím nejde.

Dopravní podnik města Brna začal od dnešního dne nabízet internet zdarma ve více než 700 vozech, které jezdí ulicemi jihomoravské metropole. První dva měsíce má probíhat zkušební provoz, následně chce dopravce vyhodnotit, jak s touto službou uspěl.

Už předem se ale ukazuje, že bude spíš zdrojem humoru, a to kvůli nastaveným limitům. Jedno připojení smí trvat jen 20 minut a lidé mohou vyčerpat maximálně 4MB dat. Jen načtení webu Dopravního podniku trvá téměř minutu, navíc jím spotřebujete zhruba 40 % datového limitu.

? @DPMBofficial dnes spustil wifi připojení ve svých vozech ?Testovací verze připojení prostřednictvím sítě nazvané DPMBfree umožní cestujícímu čerpání 4 MB na jedno připojení v maximální době 20 minut. Rychlost připojení je pro cestujícího stanovena na 256 kbps. pic.twitter.com/irXaowDdeF

— Brno (@brnomycity) 1. února 2019

„Připojení je určeno především lidem, co nemají mobilní připojení a chtějí si najít info o spojích,“ uvedli dnes zástupci magistrátu na Twitteru. „To je podle mě hrozná blbost a k ničemu,“ vzkázal jeden z diskutujících na sociální síti. Postupně se navíc přidávali další. „4 MB je sotva na stažení emailu. Mám pocit, že tyhle projekty jsou v podstatě jenom zbytečný marketing,“ dodal někdo jiný.

Bezplatné WiFi připojení bude v brněnských dopravních prostředcích k nalezení pod zkratkou DPMB. Dopravní podnik ji hodlá využívat i jako reklamní síť. Případný celoroční provoz by vyšel na 2,3 milionu korun.

„Stále hledáme nové kanály a možnosti, jak cestujícím umožnit získávat aktuální informace. Nyní budou mít tuto možnost během jízdy, aniž by nutně potřebovali vlastní datový tarif,“ uvedl pro server Lupa šéf podniku Miloš Havránek. Brněnští „dopraváci“ to zkrátka myslí dobře.

Brno je svým koketováním s moderními technologiemi proslulé. Stačí vzpomenout na tzv. hyperloop, což je značně futuristický dopravní prostředek, který měl lidi převážet z místa na místo v kapsli, která cestovalo trubkou.

Témata: Brno doprava internet