TRAGICKÁ smrt hasiče: Zemřel bezvadný kluk, táta malého dítěte, smutní Rakušan

Hasiči, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

20. července 2023 15:00

Tragédie ze středečního večera rozesmutnila hasičskou komunitu. Na Kolínsku havarovala na cestě k zásahu u požáru hasičská cisterna, přičemž jeden z příslušníků HZS na místě podlehl zraněním. Na smutnou událost reagoval i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

O tragické nehodě informovala policie, které byla oznámena ve středu krátce před 23. hodinou. Cisterna mířila k požáru hospodářského stavení do Krakovan, po cestě ale došlo k nárazu do semaforu a rodinného domu. Pravé přední kolo se utrhlo, vozidlo skončilo na boku s posádkou zaklíněnou uvnitř. Na místo ihned vyrazily záchranné složky.

"Kromě řidiče (r. 1982), který při nehodě utrpěl velmi vážné zranění, s nímž byl transportován do zdravotnického zařízení, byli v kabině cisterny uvězněni další tři hasiči. Dva z nich (r. 1981, r. 1993) vyvázli z nehody 'jen' s lehkým zraněním, jejich kolega (r. 1989) utrpěl zranění tak závažná, že jim přímo na místě podlehl," uvedla policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Příčinou nehody se nyní zabývají kolínští kriminalisté, kteří nařídili soudní pitvu zesnulého hasiče. Přizván bude také soudní znalec z oboru silničních nehod k vypracování znaleckého posudku.

Upřímnou soustrast rodině dnes vyjádřil Hasičský záchranný sbor ČR. "Náš kolega a kamarád byl na cestě pomáhat druhým. Ke svému cíli bohužel nedorazil," napsali hasiči na twitteru. "Služebním slibem jsme se zavázali neváhat na ochranu této země a jejích obyvatel nasadit i vlastní život. To se dnes bohužel stalo," poznamenali.

"V Kolíně, v mém městě, došlo v noci k tragické nehodě hasičského vozidla jedoucího k zásahu. O život přišel mladý hasič, bezvadný kluk, táta od malého dítěte, syn skvělých rodičů. Další hasiči byli zraněni a já jim přeju uzdravení bez komplikací. Tohle je bolestná připomínka toho, jak pro nás každý den hasiči i policisté riskují své životy. Upřímnou soustrast všem blízkým," dodal ministr vnitra a někdejší kolínský starosta Vít Rakušan.

Témata: Dopravní nehody Hasiči Vít Rakušan (STAN)